Przepis i sposób przygotowania na: Creme brulee - przypalony deser.
Ubić lekko żółtka, dodać cukier i utrzeć na gładką masę.
Śmietankę waniliową przecedzić i ponownie podgrzać.
Do masy żółtkowej wlewać stopniowo gorącą śmietankę, cały czas ubijając. Ma być kremowa i dosyć sztywna.
Do 6 kokilek nałożyć masę i piec w temp.110stop.C około 40-50min,deser powinien się lekko "trząść" pośrodku kokilki.
Ostudzić i schłodzić w lodówce przynajmniej przez 4 godz. a najlepiej przez noc.
Następnie wierzch kremu posypać cukrem i skarmelizować.
Karmelizować możemy trzema sposobami:
-za pomocą ręcznego palnika gazowego,
-polać cukier alkoholem i podpalić,
-wstawić kokilki do piekarnika na kilka sekund pod grill,temp.250stop.,uważać,aby nie spalić,
Po procesie karmelizacji, pozostawić na kilka minut, aby karmel stwardniał przed podaniem.
Uwaga. Sam krem możemy upiec i przetrzymać w lodówce, przykryty ,przez 2 dni, ale karmelizujemy przed podaniem, ponieważ z czasem mięknie.
I w ten oto sposób przygotowaliśmy creme brulee, obiekt zachwytu koneserów, frankofonów i zwykłych śmiertelników.