Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

creme brulee od Hamrocyka

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 6 szt.
śmietana kremowa 30% lub 36% 500 ml
esencja waniliowa 2 łyżki
cukier brązowy 6 łyżek
cukier 80 gram

Przepis i sposób przygotowania na: creme brulee od Hamrocyka

Kroki postępowania

1
Śmietanę przelewamy do garnka , dodajemy biały cukier i esencje waniliową i gotujemy na małym ogniu pilnując by się nie przypaliło.Jak tylko zacznie się gotować , zdejmujemy z ognia. Zostawiamy by lekko się ostudził.
Krok 1 - creme brulee od Hamrocyka foto
2
Żółtka rozcieramy na jednolitą masę i po trochu do nich dodajemy ciepłej masy śmietanowej , delikatnie mieszamy.
Krok 2 - creme brulee od Hamrocyka foto
3
Jako pojemniczki do kremu użyłam zwykłych na babeczki , porcje małe , ale smaczne.Masę przelewamy do pojemniczków ,które układamy na brytfannie.
Krok 3 - creme brulee od Hamrocyka foto
4
Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni , do nagrzanego wkładamy creme brulee i pieczemy 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy najmniej na 5 godzin.
Krok 4 - creme brulee od Hamrocyka foto
5
Po tym czasie wierzch creme posypujemy brązowym cukrem , powinno się palnikiem skarmelizować cukier by powstała skorupka , ja też niestety takiego palnika nie posiadam więc włożyłam do domowego grilla , wiem ,ze w razie braku grilla , palnika , można to zrobić również w piekarniku.Pamiętajmy , ze cukier bardzo szybko się rozpuszcza i trwa to kilka sekund ,a nie możemy pozwolić by się przypalił.
Krok 5 - creme brulee od Hamrocyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 09.12.2013 20:00
bardzo fany pomysł :)
Ola1young 09.12.2013 15:46
na pewno by mi smakowało ,fajne danie
Pietruszka 28.11.2012 14:31
nigdy czegoś takiego nie jadłam, muszę wypróbować
Justyna/Dzastus 14.11.2012 11:06
Uwielbiam
ilka_86 13.11.2012 19:26
jeszcze nie robiłam tego deseru, koniecznie muszę spróbować
teresa18 13.11.2012 19:24
wiadomo jak się ma palnik to człowiek panuje nad karmelizacją, a jak się używa grilla to lepiej mniej skarmelizować niż spalić
Lemon 13.11.2012 18:42
pycha
mariel78 13.11.2012 18:23
Twoje uwagi jak zwykle są bardzo cenne Pyzo nie wiem jak można by było bez nich żyć
SmacznaPyza 13.11.2012 17:15
wygląda okropnie... i ten zeschnięty liść jako przybranie...
Cukiereczek13 13.11.2012 16:04
no właśnie też nie mam takiego palnika ;( ładnie się prezentują :)
Simeo 13.11.2012 15:40
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak