Creme brulee

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    300 ml
  • żółta papryka

    4 szt
  • cukier puder

    4 łyżki
  • cukier do skarmalnizowania

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Strąk wanilii przekroić wzdłuż na pół, zeskrobać nasionka, włożyć do rondelka, wlać śmietankę. Doprowadzić do wrzenia, następnie odstawić do przestudzenia.

W miseczce drewnianą łyżką utrzeć żółtka z cukrem (nie do puszystości!, wystarczy jak zaczną zmieniać kolor). Mieszając, połączyć ze stopniowo dolewaną,przestudzoną śmietanką. Masę jajeczną przecedzić przez sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek. Wypełnić nią 2 - 3 płytkie foremki żaroodporne (jeśli nie macie - ramekiny). Piekarnik rozgrzać do 100ºC. Wstawić foremki z masą i zapiekać około 45 minut do godziny. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy krem jest gotowy; środkowa część powinna być lekko galaretkowata. Krem nie powinien się również przyrumienić. Ostudzić w temperaturze pokojowej. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.Przed podaniem powierzchnię kremu delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i posypać brązowym lub białym cukrem (ok. 1 łyżki na foremkę; nie za grubo, bo warstwa karmelu będzie zbyt twarda i mało krucha). Cukier karmelizować przy pomocy palnika lub - ewentualnie - grilla w piekarniku (krótko, kilkanaście sekund, uważając by nie spalić). Podawać natychmiast.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aginaa 31.08.2011 18:14
musze wyprobowac
Marysia 31.07.2011 08:25
fajne
bami 10.06.2011 17:41
Creme brulee - pyszna sprawa :)
agata1722 22.02.2011 13:53
interesujace
gośka 24.01.2011 09:02
ale fajne
aginaa 27.12.2010 16:18
ciekawe jak smakuje:)
Krzysztof42 09.11.2010 14:07
ciekawe
izoldaaa6 29.08.2010 00:32
faktycznie ciężko znaleźć na niego przepis ale jest :)
iwa643 27.08.2010 21:15
mnigdy nic takiego nie robiłam
kamilaj 25.08.2010 16:30
a tyle czasu szukałam przepisu na taki krem i w końcu znalazłam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat