Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Creme brulee

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

śmietanka 36% 500 ml
żółtko jajek 6 szt
laska wanilii 1 szt
cukier brązowy 5 łyżeczek
cukier 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Creme brulee

Na małym ogniu musimy zagotować śmietankę razem z cukrem. Wyciągamy ziarenka z laski wanilii i dodajemy do rondelka. Gdy śmietanka zacznie się gotować na brzegach odstawiamy z ognia w celu ostudzenia. Żółtka ubijemy mikserem przez 30 sekund i dolewamy ciepłą śmietanę po łyżce cały czas miksując na małych obrotach miksera bez ubijania kremu. Powinien być on gładki. Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni C. Foremki do zapiekania napełniamy masą wlewając ją przez sitko. Foremki stawiamy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy desery do piekarnika i pieczemy przez 55 minut. Krem powinien być ścięty. Wyjmujemy i chłodzimy w lodówce. Po schłodzeniu wierzch deseru posypujemy równą warstwą cukru i opalamy go specjalnym palnikiem do creme brulee. Jeżeli nie mamy palnika to możemy włożyć na chwilę, na najwyższą szynę do piekarnika ustawionego na funkcję grill.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hrabina w kuchni 02.07.2015 21:46
Smaczny deserek.
Sroczka 02.07.2015 19:41
Ależ ten deser musiał być pyszny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak