Creme brulee

Creme brulee

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtka

    5 szuka
  • śmietana 30%

    400 mililitr
  • laska wanilii

    1 sztuka
  • cukier

    4 łyżka
  • cukier trzcinowy

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Creme brulee foto
Śmietanę przelać do rondla, dodać miąższ z laski wanilii i wrzucić wydrążony strąk wanilii. Śmietanę doprowadzić do wrzenia. Wyjąć strąk wanilii.
Krok 2 - Creme brulee foto
W misce roztrzepać żółtka z cukrem.
Krok 3 - Creme brulee foto
Do żółtek stopniowo dolewać gorącą śmietanę i mieszać do połączenia się składników.
Krok 4 - Creme brulee foto
Gotowy krem przelać do kokilek (10cm). Kokilki włożyć do większego naczynia lub formy. Do formy wlać wrzącą wodę, w takiej ilości aby sięgała do połowy wysokości kokilek.
Krok 5 - Creme brulee foto
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec w kąpieli wodnej przez około 1 godziny. Boki deseru powinny być ścięte, a środek tylko lekko ścięty. Deser wystudzić, wstawić na całą noc do lodówki. Wierzch schłodzonego deseru posypać równomiernie cukrem trzcinowym. Cukier skarmelizować za pomocą palnika lub wstawić na kilka sekund pod rozgrzany grill w piekarniku. Deser podawać zaraz po przygotowaniu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kejti

02.03.2014 09:53
Mniam mniam :-)

EmciaPichci

12.02.2014 07:16
jeszcze nigdy tego nie próbowałam :P

Klausia

07.12.2013 10:22
świetnie Ci wyszła ta skorupka, wygląda idealnie :)

margaret

04.12.2013 14:30
ciekawy przepis:)

wyattearp

04.12.2013 12:52
musi być pyszne

fotoviderek

03.12.2013 21:19
Świetny deserek :)

Marta11

03.12.2013 20:54
wyglada pysznie

Marta11

03.12.2013 20:53
pysznie wyglada

Małgorzata106

03.12.2013 20:31
super pyszne

V_kuchareczka

03.12.2013 20:22
wspaniale wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat