Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Creme brulee

5.0
(46)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 5 szuka
śmietana 30% 400 mililitr
laska wanilii 1 sztuka
cukier 4 łyżka
cukier trzcinowy 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Creme brulee

Kroki postępowania

1
Śmietanę przelać do rondla, dodać miąższ z laski wanilii i wrzucić wydrążony strąk wanilii. Śmietanę doprowadzić do wrzenia. Wyjąć strąk wanilii.
Krok 1 - Creme brulee foto
2
W misce roztrzepać żółtka z cukrem.
Krok 2 - Creme brulee foto
3
Do żółtek stopniowo dolewać gorącą śmietanę i mieszać do połączenia się składników.
Krok 3 - Creme brulee foto
4
Gotowy krem przelać do kokilek (10cm). Kokilki włożyć do większego naczynia lub formy. Do formy wlać wrzącą wodę, w takiej ilości aby sięgała do połowy wysokości kokilek.
Krok 4 - Creme brulee foto
5
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec w kąpieli wodnej przez około 1 godziny. Boki deseru powinny być ścięte, a środek tylko lekko ścięty. Deser wystudzić, wstawić na całą noc do lodówki. Wierzch schłodzonego deseru posypać równomiernie cukrem trzcinowym. Cukier skarmelizować za pomocą palnika lub wstawić na kilka sekund pod rozgrzany grill w piekarniku. Deser podawać zaraz po przygotowaniu.
Krok 5 - Creme brulee foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 02.03.2014 09:53
Mniam mniam :-)
EmciaPichci 12.02.2014 07:16
jeszcze nigdy tego nie próbowałam :P
Klausia 07.12.2013 10:22
świetnie Ci wyszła ta skorupka, wygląda idealnie :)
margaret 04.12.2013 14:30
ciekawy przepis:)
wyattearp 04.12.2013 12:52
musi być pyszne
fotoviderek 03.12.2013 21:19
Świetny deserek :)
Marta11 03.12.2013 20:54
wyglada pysznie
Marta11 03.12.2013 20:53
pysznie wyglada
Małgorzata106 03.12.2013 20:31
super pyszne
V_kuchareczka 03.12.2013 20:22
wspaniale wygląda
edludwicki 03.12.2013 20:13
pychota, z checia bym zjadł
brioszka 03.12.2013 20:01
smakowitości :)
eMMe 03.12.2013 19:59
Nigdy nie jadłam, ale musi być pyszny:)
Edith85 03.12.2013 19:55
Wygląda pięknie :)
Renata9 03.12.2013 19:53
przepyszny deserek
anemon 03.12.2013 19:36
Uwielbiam ten deser, a Twój tak się prezentuje, że natychmiast mam ochotę go przygotować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak