Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crème brûlée

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Śmietana tortowa 36% 400 gram
żółtka surowe 5 sztuk
cukier 100 gram
cukier 3 łyżeczki
cukier waniliowy 16 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Crème brûlée

śmietanę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym,w między czasie ubijamy żółtka - delikatnie, właściwie wystarczy je dobrze rozbełtać.
Gdy śmietana zacznie man się gotować odstawiam do przestygnięcia.
Dolewamy po łyżce j śmietanę do żółtek i mieszamy. Przelewamy do miseczek. U mnie wyszły 3 szklanki do połowy wypełnione.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 110*C i pieczemy bez termoobiegu 50 minut
Odstawiamy, wystudzone wkładamy do lodówki co najmniej na 2 godziny. Po tym czasie wierzch kremu posypujemy cukrem i przypalamy palnikiem. Jeśli takowego nie posiadacie nastawiacie na piekarniku grill wkładacie miski i z otwartym piekarnikiem przypiekacie - tak ja zrobiłam.


Czas przygotowania - 5 minut, czas gotowania 100minut( gotowanie śmietany plus pieczenie, czas oczekiwania 120 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 16.05.2012 08:36
jeszcze nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak