Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crema Catalana

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 l
żółtko jajek 6 szt
cukier 4 łyżki
mąka kukurydziana 70 g
laska wanilii 1 szt
laska cynamonu 1 szt
skórka cytrynowa 1 szt
skórka pomarańczowa 1 szt
cukier brązowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Crema Catalana

¾ mleka wlać do garnka. Gotować 15 minut warz z przekrojoną laska wanilii i wyłuskanymi z niej ziarenkami, laska cynamonu oraz skórkami cytrusów. Przecedzić całość przez sito.
W czasie, gdy mleko się gotuje utrzeć żółtka z cukrem na puszystą, biała masę.
Resztę mleka połączyć z mąką. Do przecedzonego mleka dodawać powoli ciągle mieszając żółta z cukrem, a następnie mleko z mąką. Całość podgrzewać na niewielkiej mocy cały czas mieszając aż zgęstnieje. Przełożyć do małych kokilek. Chłodzić w lodówce przez minimum 1h. Przed podaniem posypać obficie brązowym cukrem i skarmelizować go palnikiem lub w kuchence mikrofalowej z funkcja grill.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 26.10.2015 12:31
pyszny ten deser kataloński
DorotaZ 06.03.2014 21:49
To musi być pyszne:)
adelajda 06.03.2014 21:10
ciekawy kremik
paula99926 06.03.2014 19:56
wygląda rewelacyjnie
mufinka79 06.03.2014 19:24
Apetyczny deser :)
Renata22 06.03.2014 18:28
och, moje smaki;)
Noruas 06.03.2014 18:14
apetycznie wykonane, ja nie mam do tego deseru cierpliwości
EwelinkA_93 06.03.2014 17:44
kuszący przepis :-)
patryska76 06.03.2014 17:05
Pyszny deserek ;-)
norweska20 06.03.2014 16:51
zapowiada się pysznie
olla85 06.03.2014 16:46
Pyszności! Takie deserki to ja lubię :)
Lidzia 06.03.2014 16:46
Intrygujący przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak