Przepis i sposób przygotowania na: Cranberry love
Mleko zagotować w garnku z masłem, szczyptą soli i cukrem waniliowym.
Kiedy zacznie wrzeć wsypujemy na raz całą mąkę i energicznie mieszamy.
Zaparzanie mąki trwa tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia, a na dnie wytworzy się biały osad.
Wtedy masę przekładamy do wysokiej miski i studzimy.
Kiedy masa już nie parzy w paluch, wbijamy do niej po jednym jajku ( jeżeli są małe, prawdopodobnie trzeba będzie użyć 5 szt)
Miksujemy bardzo dokładnie (uwaga- na początki chlapie), a kolejne jajko wbijamy dopiero jak poprzednie dobrze połączy się z ciastem.
Masa powinna być gęsta, trochę klejąca.
Na blachę wyłożoną papierem nakładamy porcje ciasta (szprycą, łyżką wg uznania)
Pieczemy w temp około 200 st C, aż będą dobrze zrumienione
Krem:
Z mleka odlać trochę na wymieszanie budyniu, resztę zagotować.
Cukier jest tu opcjonalny w zależności czy budyń jest słodzony.
Gotujemy gęsty budyń. Studzimy
Miękkie masło miksujemy dokładnie.
Następnie po łyżce dodajemy budyń i dokładnie miksujemy.
Na koniec wrzucamy posiekaną żurawinę.
Upieczone ptyśki wystudzić, przekroić i nakładać krem.
Polać z wierzchu lukrem, roztopioną czekoladą- według uznania, obsypać odrobiną siekanej żurawiny
SMACZNEGO!!