Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Coxinhas

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ugotowane mięso z kurczaka
rosół 200 ml
mąka 200 g
masło 2 łyżki
cebula 1 sztuka
serek kanapkowy biały 1 opakowanie
Bułka tarta klasyczna Prymat
jajko 1
Papryka słodka mielona Prymat
sól do smaku
pieprz

Porada

Najlepiej smakuje z różnego rodzajami dipami.

Przepis i sposób przygotowania na: Coxinhas

Na początku musimy ugotować rosół, najlepiej na dwóch udkach i dwóch skrzydełkach. Po ugotowaniu rosołu obieramy mięso z kurczaka. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę i dorzucamy nasze mięso. Przesmażamy całość przez kilka minut i doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Następnie nasze mięso studzimy i dodajemy do niego serek kanapkowy i całość mieszamy. Mamy już gotowy farsz.
Odlewamy 200 ml czystego rosołu i dodajemy do niego 2 łyżki masła i zagotowujemy. Gdy rosół się zagotuje, dodajmy do niego stopniowo mąkę, równocześnie mieszając. Po chwili otrzymujemy ciasto, które może zagnieść jeszcze, jak jest ciepłe a następnie go studzimy.
Gdy ciasto już przestygnie formujemy kulki z ciasta a następnie rozgniatamy je na cienkie placuszki. Na środek placuszka nakładamy farsz.i robimy tzw. sakiewkę coś podobnego do nogi z kurczaka. Tak przygotowane sakiewki obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rysia 17.11.2015 12:16
Ciekawa propozycja,wypróbuję.
Andrzej132 16.11.2015 18:31
a jeszcze lepiej smakuje :)
Justi2401 16.11.2015 16:52
Nie słyszałam jeszcze o takiej przekąsce, prezentuje się bardzo smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak