Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Côté à la diable

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

żeberka wieprzowe 1.2- 1.5 kg
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Marynata

czosnek 2 zębki
cukier puder 1 łyżka
sos sojowy 4 łyżki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
imbir 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat 1 szczypta
olej słonecznikowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Côté à la diable

Kroki postępowania

1
W głębokim talerzu bądź misce mieszamy, drobno pokrojony czosnek, cukier puder, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, olej, utarty imbir oraz goździki (najlepiej mielone).
Krok 1 - Côté à la diable foto
2
Żeberka kroimy na porcje, myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy marynatą i wkładamy do głębokiego naczynia. Przykryte naczynie chowamy do lodówki na noc. Co jakiś czas należy ,,przemieszać" żeberka by równomiernie nasączyły się w marynacie.
Krok 2 - Côté à la diable foto
3
Żeberka ułożyć w naczyniu żaroodpornym pojedynczymi warstwami, doprawić solą i pieprzem.
Krok 3 - Côté à la diable foto
4
Całość umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na około godzinę. W tym czasie należy je kilka krotnie odwracać i smarować marynatą (3-4 razy).
Następnie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze przez około 20-30 min.
Krok 4 - Côté à la diable foto
5
Żeberka podawać w towarzystwie podsmażonego ryżu lub z sałatką ze świeżych warzyw.
Krok 5 - Côté à la diable foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakołyk 12.01.2015 06:25
Pyszne i rozgrzewajace danie
Bernadeta1 11.01.2015 17:25
Na pewno pychota takie żeberka
w mojej kuchni 11.01.2015 17:06
pyszne danie do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak