Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
duża noga i pierś koguta
1 sztuka -
tymianek
1 gałązka -
pietruszka zielona
1 gałązka -
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka -
pieprz czarny
5 ziarenek -
seler naciowy
1 łodyga -
marchew
1 sztuka -
cebula
1 sztuka -
wino czerwone
1 butelka -
bulion drobiowy
300 ml -
mąka
1 łyżka -
masło
2 łyżki -
woda
70 ml -
pieczarki
120 gram -
boczek parzony
2 plasterki -
sok z cytryny
1/4 sztuki -
sól
do smaku -
pietruszka zielona
do podania
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Mięso włóż do miski razem z tymiankiem, pietruszką, listkiem laurowym, pieprzem, pokrojonym w plasterki selerem naciowym, obraną i pokrojoną w plasterki marchewką oraz pokrojoną w ćwiartki cebulą. Zalej całość taką ilością wina, by zakryła całość. Odstaw do lodówki na 24 godziny.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmażaj na nim przez 20 minut wyjęte z marynaty mięso koguta. Gdy z każdej strony się przyrumieni, odłóż go na bok, a na patelni podsmaż marchew, seler oraz posiekaną cebulę z marynaty. Po 5 minutach przełóż mięso na patelnię, oprósz je mąką i smaż kolejne 5 minut.
Do garnka wlej bulion oraz marynatę i zagotuj całość. Przełóż do płynu zawartość patelni i gotuj całość na małym ogniu przez 1:20.


Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się