Przepis i sposób przygotowania na: Coq au vin: kogut w winie
Kroki postępowania
Mięso włóż do miski razem z tymiankiem, pietruszką, listkiem laurowym, pieprzem, pokrojonym w plasterki selerem naciowym, obraną i pokrojoną w plasterki marchewką oraz pokrojoną w ćwiartki cebulą. Zalej całość taką ilością wina, by zakryła całość. Odstaw do lodówki na 24 godziny.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmażaj na nim przez 20 minut wyjęte z marynaty mięso koguta. Gdy z każdej strony się przyrumieni, odłóż go na bok, a na patelni podsmaż marchew, seler oraz posiekaną cebulę z marynaty. Po 5 minutach przełóż mięso na patelnię, oprósz je mąką i smaż kolejne 5 minut.
Do garnka wlej bulion oraz marynatę i zagotuj całość. Przełóż do płynu zawartość patelni i gotuj całość na małym ogniu przez 1:20.