Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Coq au vin: kogut w winie

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

duża noga i pierś koguta 1 sztuka
tymianek 1 gałązka
pietruszka zielona 1 gałązka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
pieprz czarny 5 ziarenek
seler naciowy 1 łodyga
marchew 1 sztuka
cebula 1 sztuka
wino czerwone 1 butelka
bulion drobiowy 300 ml
mąka 1 łyżka
masło 2 łyżki
woda 70 ml
pieczarki 120 gram
boczek parzony 2 plasterki
sok z cytryny 1/4 sztuki
sól do smaku
pietruszka zielona do podania

Przepis i sposób przygotowania na: Coq au vin: kogut w winie

Kroki postępowania

1
(przepis z "Wykwintna kuchnia dla każdego")

Mięso włóż do miski razem z tymiankiem, pietruszką, listkiem laurowym, pieprzem, pokrojonym w plasterki selerem naciowym, obraną i pokrojoną w plasterki marchewką oraz pokrojoną w ćwiartki cebulą. Zalej całość taką ilością wina, by zakryła całość. Odstaw do lodówki na 24 godziny.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmażaj na nim przez 20 minut wyjęte z marynaty mięso koguta. Gdy z każdej strony się przyrumieni, odłóż go na bok, a na patelni podsmaż marchew, seler oraz posiekaną cebulę z marynaty. Po 5 minutach przełóż mięso na patelnię, oprósz je mąką i smaż kolejne 5 minut.

Do garnka wlej bulion oraz marynatę i zagotuj całość. Przełóż do płynu zawartość patelni i gotuj całość na małym ogniu przez 1:20.
Krok 1 - Coq au vin: kogut w winie foto
2
Pieczarki podkrój w plasterki, boczek w kostkę. Włóż je do garnuszka lub na patelnię, zalej wodą, dodaj łyżkę masła oraz sok z cytryny. Duś 15 minut, a następnie dodaj całość do koguta. Gotuj kolejne 25 minut.
Krok 2 - Coq au vin: kogut w winie foto
3
Po tym czasie odłóż na chwilę mięso na bok, a sos redukuj na dużym ogniu aż się zagęści. Dopraw w razie potrzeby do smaku solą. Mięso podaj z sosem, posypane pietruszką i z ziemniakami z wody.
Krok 3 - Coq au vin: kogut w winie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Silver Teaspoon 06.11.2012 22:28
dodałam tradycyjnie Burgund. We Francji dodaje się często do koguta wino pochodzące z danego regionu i tak np. w Alzacji - Riesling.
eagle 05.11.2012 11:06
mnie też interesuje rodzaj wina
Juleczka20 05.11.2012 10:51
wygląda bardzo smakowicie
gosia561 05.11.2012 09:55
eleganckie danie
Habibi 05.11.2012 09:47
Jakiego konkretnie wina użyłaś do tej potrawy? Ja za każdym razem próbuję z innym winkiem i, niestety, ciągle szukam tego odpowiedniego gatunku ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak