Coq au vin: kogut w winie

Coq au vin: kogut w winie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • duża noga i pierś koguta

    1 sztuka
  • tymianek

    1 gałązka
  • pietruszka zielona

    1 gałązka
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • pieprz czarny

    5 ziarenek
  • seler naciowy

    1 łodyga
  • marchew

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • wino czerwone

    1 butelka
  • bulion drobiowy

    300 ml
  • mąka

    1 łyżka
  • masło

    2 łyżki
  • woda

    70 ml
  • pieczarki

    120 gram
  • boczek parzony

    2 plasterki
  • sok z cytryny

    1/4 sztuki
  • sól

    do smaku
  • pietruszka zielona

    do podania
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Coq au vin: kogut w winie foto
(przepis z "Wykwintna kuchnia dla każdego")

Mięso włóż do miski razem z tymiankiem, pietruszką, listkiem laurowym, pieprzem, pokrojonym w plasterki selerem naciowym, obraną i pokrojoną w plasterki marchewką oraz pokrojoną w ćwiartki cebulą. Zalej całość taką ilością wina, by zakryła całość. Odstaw do lodówki na 24 godziny.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmażaj na nim przez 20 minut wyjęte z marynaty mięso koguta. Gdy z każdej strony się przyrumieni, odłóż go na bok, a na patelni podsmaż marchew, seler oraz posiekaną cebulę z marynaty. Po 5 minutach przełóż mięso na patelnię, oprósz je mąką i smaż kolejne 5 minut.

Do garnka wlej bulion oraz marynatę i zagotuj całość. Przełóż do płynu zawartość patelni i gotuj całość na małym ogniu przez 1:20.
Krok 2 - Coq au vin: kogut w winie foto
Pieczarki podkrój w plasterki, boczek w kostkę. Włóż je do garnuszka lub na patelnię, zalej wodą, dodaj łyżkę masła oraz sok z cytryny. Duś 15 minut, a następnie dodaj całość do koguta. Gotuj kolejne 25 minut.
Krok 3 - Coq au vin: kogut w winie foto
Po tym czasie odłóż na chwilę mięso na bok, a sos redukuj na dużym ogniu aż się zagęści. Dopraw w razie potrzeby do smaku solą. Mięso podaj z sosem, posypane pietruszką i z ziemniakami z wody.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Silver Teaspoon

06.11.2012 22:28
dodałam tradycyjnie Burgund. We Francji dodaje się często do koguta wino pochodzące z danego regionu i tak np. w Alzacji - Riesling.

eagle

05.11.2012 11:06
mnie też interesuje rodzaj wina

Juleczka20

05.11.2012 10:51
wygląda bardzo smakowicie

gosia561

05.11.2012 09:55
eleganckie danie

Habibi

05.11.2012 09:47
Jakiego konkretnie wina użyłaś do tej potrawy? Ja za każdym razem próbuję z innym winkiem i, niestety, ciągle szukam tego odpowiedniego gatunku ...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat