Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Conchiglioni z szynką parmeńską i serami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron muszle 20
pomidor 1
szynka parmeńska 200 g
bazylia świeża 1 gałązka
kulka mozzarelii 1
ser pleśniowy
ser żółty
śmietana 30%
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
mix sałat

Przepis i sposób przygotowania na: Conchiglioni z szynką parmeńską i serami

Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam i studzę zimną wodą. Szynkę drobno pokroić, wrzucić do miseczki, dodać pokrojonego w kostkę pomidora, mozzarellę i posiekane listki bazylii. Doprawić ziołami prowansalskimi i pieprzem (nie dodajemy soli, gdyż szynka jest bardzo słona). Faszerujemy muszelki, układamy je w naczyniu żaroodpornym, zalewamy śmietanką i posypujemy pokruszonym pleśniakiem i startym żółtym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy aż ser porządnie się rozpuści (wręcz przypiecze). Zapieczone muszelki podaję na talerzu wyłożonym mixem sałat z rukolą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak