Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Conchiglioni wg Elfi

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Dolna warstwa:
mięsa mielonego 400 g
koncentratu pomidorowego 3 łyżeczki
sól
pieprz
olej
makaonmakaron conchiglioni 200 g
Farsz:
szpinaku mrożonego 300 g
drobno posiekanego boczku 150 g
sól
pieprz
kawałek sera żółtego
rukola 2 garście
ser ricotta 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Conchiglioni wg Elfi

Kroki postępowania

1
Mięso mielone podsmażam na odrobince oleju aż do zarumienienia. Trzy łyżeczki koncentratu mieszam z ok 400ml ciepłej wody i wylewam do mięsa. Całość mieszam, doprawiam solą i pieprzem i podsmażam aż woda trochę odparuje i zostanie mięso z sosikiem.
Krok 1 - Conchiglioni wg Elfi foto
2
Całość przelewam do brytfanny w której będę piekła makaron. Rozprowadzam równo na całej powierzchni. Makaron conchiglioni gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie - ja gotowałam jakieś 8 minut. Musimy uważać aby nam się nie rozgotował, więcej lepiej wyjąć wcześniej niż później.
Krok 2 - Conchiglioni wg Elfi foto
3
Na patelni podsmażam boczuś. Gdy się zarumieni dodaję rozmrożony szpinak i mieszam. Rokulę opłukuję pod wodą, następnie lekko siekam nożem i dorzucam do szpinaku. Mieszam całość i podduszam. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Krok 3 - Conchiglioni wg Elfi foto
4
Na koniec dodaję serek ricotta i mieszam aż do połączenia składników.
Krok 4 - Conchiglioni wg Elfi foto
5
Ugotowane muszle lekko studzę i oblewam zimną wodą aby się nie posklejały. Ilość muszli zależy od tego jak wielkie naczynie macie. Mi wyszło około 35 muszli. Każdą muszlę starannie napełniam farszem. Układam w brytfannie na mięsie, ciasno obok siebie.
Krok 5 - Conchiglioni wg Elfi foto
6
Na wierzch kładę ser - najlepiej kawałek sera zetrzeć na tarce, ale ja miałam ser plastrach więc po prostu użyłam takiego(oby nie za dużo)
Krok 6 - Conchiglioni wg Elfi foto
7
Całość piekę w piekarniku, w 170C przez około 15 minut. Podaję na ciepło.
Krok 7 - Conchiglioni wg Elfi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 06.07.2013 17:24
smakowitości ;)
ssylwiaa 20.05.2013 19:15
smakowite, super!
cooleczka 20.05.2013 18:56
pysznie wygląda
arbuzowo 20.05.2013 18:43
ciekawa alternatywa dla zapiekanek makaronowych
idealme 20.05.2013 16:26
wygląda bardzo zachęcająco!
adelajda 20.05.2013 16:19
smacznie wygląda
Gracer 20.05.2013 15:53
pyszny obiadek
iwi 20.05.2013 15:49
Kwintesencja smaku.
Cranberry 20.05.2013 15:28
wygląda pysznie!! :)
Katarzyna34 20.05.2013 15:17
wygląda znakomicie
Andrzej8 20.05.2013 15:09
super propozycja na wizytę znajomych
Konczi 20.05.2013 15:06
uwielbiam - smaczne się należy!
Laila2786 20.05.2013 14:54
przepis rewelacyjny, muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak