Comber z pistacjami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gorzka czekolada

    100g
  • cukier

    100g
  • miękkie masło

    125g
  • mleko

    5łyżek
  • olejek cytrynowy

    4krople
  • olejek pomarańczowy

    4krople
  • cynamon

    szczypta
  • jaja

    4szt
  • mielone migdały

    150g
  • mąka ziemniaczana

    50g
  • proszek do pieczenia

    0,5torebki
  • konfitura morelowa

    100g
  • rum

    łyzka
  • polewa czekoladowa

    200g
  • sól

    szczypta
  • niesolone pistacje

    50g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zetrzeć czekoladę na drobnej tarce. Masło, cukier, olejki i rum ubić w misce. Oddzielić żółtka od białek. Dodawać kolejno żółtka do kremu i ubijać. Zmieszać migdały z czekoladą, mąką ziemniaczaną, cynamonem i proszkiem. Mieszankę dodać do kremu i wymieszać, stopniowo dodając tyle mleka żeby ciasto grubymi soplami spływało z łyżki. Nagrzać piekarnik do 180st. Białka zmieszać z solą i ubić na sztywną pianę. Dodać 2/3 piany do ciasta i wymieszać, a następnie dodać resztę piany i znów wymieszać. Natrzeć formę masłem i oprószyć mąką. Włożyć ciasto do formy i piec ok 40min. Potem wyjąć i studzić w formie przez 10min. Wyłożyć comber posmarować konfiturą morelową i zostawić do ostudzenia. Roztopić polewę czekoladową i posmarować nią ciasto. Posypać pistacjami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 12.06.2012 14:13
w połączeniu z pistacjami musi być baaardzo pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat