Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Comber z pistacjami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gorzka czekolada 100g
cukier 100g
miękkie masło 125g
mleko 5łyżek
olejek cytrynowy 4krople
olejek pomarańczowy 4krople
cynamon szczypta
jaja 4szt
mielone migdały 150g
mąka ziemniaczana 50g
proszek do pieczenia 0,5torebki
konfitura morelowa 100g
rum łyzka
polewa czekoladowa 200g
sól szczypta
niesolone pistacje 50g

Przepis i sposób przygotowania na: Comber z pistacjami

Zetrzeć czekoladę na drobnej tarce. Masło, cukier, olejki i rum ubić w misce. Oddzielić żółtka od białek. Dodawać kolejno żółtka do kremu i ubijać. Zmieszać migdały z czekoladą, mąką ziemniaczaną, cynamonem i proszkiem. Mieszankę dodać do kremu i wymieszać, stopniowo dodając tyle mleka żeby ciasto grubymi soplami spływało z łyżki. Nagrzać piekarnik do 180st. Białka zmieszać z solą i ubić na sztywną pianę. Dodać 2/3 piany do ciasta i wymieszać, a następnie dodać resztę piany i znów wymieszać. Natrzeć formę masłem i oprószyć mąką. Włożyć ciasto do formy i piec ok 40min. Potem wyjąć i studzić w formie przez 10min. Wyłożyć comber posmarować konfiturą morelową i zostawić do ostudzenia. Roztopić polewę czekoladową i posmarować nią ciasto. Posypać pistacjami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 12.06.2012 14:13
w połączeniu z pistacjami musi być baaardzo pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak