Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
tartych ziemniaków
4 sztuki -
cebuli
1 sztuka -
jajko
1 sztuka -
mąki
3 łyżki -
siemię lniane
- - -
prawdziwków
150 g -
smardzów
150 g -
masła
2 łyżki -
koperku
1/2 pęczka -
czosnku
1 ząbek -
białego wina
1/2 szklanki -
wiśnie z alkoholu
200 g -
pestki dyni
- - -
pestki słonecznika
- - -
Pieprz czarny mielony Prymat
- - -
sól
- - -
Majeranek suszony Prymat
- - -
królik
600 g
Przepis i sposób przygotowania Comber z królika z grzybami leśnymi podawany na plackach ziemniaczanych z wiśniami w alkoholu
1 szklanka czerwonego wina,
2 łyżki octu winnego,
¼ szklanki miodu pitnego,
1 pęczek włoszczyzny,
Liść laurowy Prymat, ziele angielskie Prymat, jałowiec, goździki Prymat.
1. Oczyszczony comber z królika marynować 24 godziny we wszystkich składnikach marynaty. Po zamarynowaniu usmażyć na patelni, a następnie piec 10 minut w temperaturze 150ºC, podlewając co jakiś czas marynatą.
2. Tarte ziemniaki połączyć z jajkiem, cebulą, pestkami, siemieniem lnianym, mąką i majerankiem, a następnie usmażyć na rozgrzanym oleju. Grzyby podsmażyć na maśle z cebulą, czosnkiem, koperkiem i skropić białym winem.
3. Comber z królika pokroić w plastry, ułożyć na plackach ziemniaczanych z grzybami leśnymi,. Przed podaniem danie udekorować wiśniami w alkoholu oraz świeżymi ziołami.
Komentarze (24)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (14)