Comber sarni z wisniami.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sarnina comber b/k grzbietowej

    1,5 kg
  • wiśnie bez pestek

    0,5 kg
  • brzoskwinie

    0,5 kg
  • cukier

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • smalec

    2 łyżka
  • BEJCA

  • Rozmaryn suszony Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • wino czerwone wytrawne

    250 ml
  • woda

    250 ml
  • sól, pieprz

  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka szt.
  • wiśniówka

    50 (wytrawna)
  • ocet winny

    100 ml
  • cebula

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki bejcy zagotować (nie gotować) i ostudzić.
Mięso marynować 2-4 doby w zależności od wieku ofiary.
Mięso wyjąć, oczyścić i natrzeć poniższą przyprawą myśliwska.
Przyprawa myśliwska: utrzeć w moździerzu zioła— jałowiec, rozmaryn, pieprz, ziele ang. liść laurowy.
Mięso opiec na smalcu. Podlewać wodą i przecedzoną bejcą. Piec około 3 godz. na bardzo małym ogniu .Wydrylowane wiśnie, cukier i wiśniówkę wymieszać i dodać pod koniec pieczenia do mięsa.
Sos zagęścić mąką ziemniaczaną.
Część wiśni wykorzystać do wypełnienia brzoskwiń. Świeże brzoskwinie nadają daniu „rześkości”.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 27.11.2013 08:43
sarnina to dla mnie nieiszczone marzenie kulinarne ,nie miałam okazji jej próbować
margaret 01.11.2013 02:31
super:))):)
Rysia 31.10.2013 22:23
Wyśmienite danie.Kluski śląskie piękne.
Kuchenka 31.10.2013 22:20
rewelacyjne
jasiek 31.10.2013 20:07
obiad jak marzenie
Ola1984 31.10.2013 19:53
Nigdy nie jadłam sarniny, ale danie wygląda wyśmienicie.
2milutka 31.10.2013 19:29
świetnie i przejrzyście na talerzu:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat