Przepis i sposób przygotowania na: Comber jagnięcy w marynacie z musztardy i ziół .*.
Zielony groszek gotować ok. 5 min w osolonej wodzie, a następnie odsączyć na sitku, zachowując wywar z gotowania. Groszek przełożyć do miksera, dodać masło i kolendrę, zmiksować i doprawić do smaku. Jeśli purée będzie zbyt gęste, dodać kilka łyżek wywaru. Tak przygotowaną masę przetrzeć
przez drobne sito, aby purée było gładkie i delikatne.
Comber jagnięcy umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki mające po 2 kostki. Wszystkie składniki marynaty połączyć i natrzeć nią mięso. Tak przygotowaną jagnięcinę odstawić na 2–3 godziny do lodówki.
Mięso obsmażyć na patelni lub grillu, a następnie piec 10–15 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przykryć folią aluminiową i odstawić na 5 minut. Przed podaniem mięso można pokroić na mniejsze kawałki.
Aromatyczne combry jagnięce podawać na purée z zielonego groszku. Przed podaniem polać oliwą z kaparami i suszonymi pomidorami.