Comber jagnięcy w marynacie z musztardy i ziół .*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • comber jagnięcy

    1 kg

Marynata

  • Musztarda delikatesowa Prymat

    2 łyżki
  • oliwa

    4 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki (drobno posiekane)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • rozmaryn

Oliwa z kaparami i suszonymi pomidorami

  • kapary

    4 łyżki (odsączone)
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • suszone pomidory

    4 szt. (z oliwą, posiekane)

Purée z zielonego groszku z kolendrą

  • zielony groszek

    450 g (mrożony)
  • kolendra

    1 pęczek (posiekany)
  • masło

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapary połączyć z suszonymi pomidorami, sokiem z cytryny i oliwą, w której marynowały się pomidory, wymieszać i doprawić do smaku.
Zielony groszek gotować ok. 5 min w osolonej wodzie, a następnie odsączyć na sitku, zachowując wywar z gotowania. Groszek przełożyć do miksera, dodać masło i kolendrę, zmiksować i doprawić do smaku. Jeśli purée będzie zbyt gęste, dodać kilka łyżek wywaru. Tak przygotowaną masę przetrzeć
przez drobne sito, aby purée było gładkie i delikatne.
Comber jagnięcy umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki mające po 2 kostki. Wszystkie składniki marynaty połączyć i natrzeć nią mięso. Tak przygotowaną jagnięcinę odstawić na 2–3 godziny do lodówki.
Mięso obsmażyć na patelni lub grillu, a następnie piec 10–15 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przykryć folią aluminiową i odstawić na 5 minut. Przed podaniem mięso można pokroić na mniejsze kawałki.
Aromatyczne combry jagnięce podawać na purée z zielonego groszku. Przed podaniem polać oliwą z kaparami i suszonymi pomidorami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 11.12.2017 23:11
Apetycznie, smacznie i kusząco;)
[email protected] 01.12.2016 15:48
Bardzo apetyczne
[email protected] 30.11.2016 21:02
Wygląda pysznie
norweska20 23.12.2014 00:27
ekskluzywnie i elegancko
aginaa 13.12.2014 19:50
pyszne danie
Konczi 11.12.2014 21:07
Wygląda światowo !! Pycha!
dollce 11.12.2014 17:59
Wygląda pięknie
Janina 11.12.2014 16:25
Pyszności, nic dodać ;)
erym 11.12.2014 14:19
jak zwykle cudnie, majestatycznie, po prostu pieknie!
Kuchnia Marty 11.12.2014 11:59
Wygląda obłędnie! Dla mnie idealne połączenie smaków

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat