Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
comber jagnięcy
2 -
gruszka
1 -
marchew młoda
6 -
por młody
4 -
masło klarowane
-
tymianek posiekany
1 łyżka -
śmietanka 36%
200 ml -
cukier
1 łyżeczka -
gałązki rozmarynu
2 -
sól i pieprz
-
olej rzepakowy
-
szczaw
1 pęczek -
czosnek ząbki
1 -
szalotka
1 -
mięta liście
15 -
miód
1 łyżka -
masło
50 g
Sposób przygotowania
Marchewki myjemy dokładnie i kładziemy na blachę do pieczenia. Oprószamy solą, pieprzem, cukrem i dodajemy gałązki rozmarynu. Całość skrapiamy olejem rzepakowym, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Gruszkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Podlewamy śmietanką i redukujemy do konsystencji sosu. Dodajemy świeży tymianek, sól i pieprz do smaku.
Młode pory dokładnie myjemy, odcinamy od nich korzenie. Pory karmelizujemy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Korzenie zostawiamy do położenia na wierzch dania.
Na maśle podsmażamy posiekany czosnek i szalotkę. Dodajemy pokrojony szczaw i smażymy razem około 5 minut. Całość blendujemy ze świeżą miętą i miodem na aksamitne purée. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego :) ! Bon Appetit :) !
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się