Comber jagnięcy, purée szczawiowo-miętowe, gruszka w śmietanie, pieczona marchew,młody por

Comber jagnięcy, purée szczawiowo-miętowe, gruszka w śmietanie, pieczona marchew,młody por

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • comber jagnięcy

    2
  • gruszka

    1
  • marchew młoda

    6
  • por młody

    4
  • masło klarowane

  • tymianek posiekany

    1 łyżka
  • śmietanka 36%

    200 ml
  • cukier

    1 łyżeczka
  • gałązki rozmarynu

    2
  • sól i pieprz

  • olej rzepakowy

  • szczaw

    1 pęczek
  • czosnek ząbki

    1
  • szalotka

    1
  • mięta liście

    15
  • miód

    1 łyżka
  • masło

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Combry dokładnie oczyszczamy z tłuszczu, błon na mięsie i na kościach. Marynujemy w soli, pieprzu i oleju rzepakowym. Obsmażamy na patelni z olejem rzepakowym na złoty kolor. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 minut. Jagnięcina będzie wtedy medium.
Marchewki myjemy dokładnie i kładziemy na blachę do pieczenia. Oprószamy solą, pieprzem, cukrem i dodajemy gałązki rozmarynu. Całość skrapiamy olejem rzepakowym, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Gruszkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Podlewamy śmietanką i redukujemy do konsystencji sosu. Dodajemy świeży tymianek, sól i pieprz do smaku.
Młode pory dokładnie myjemy, odcinamy od nich korzenie. Pory karmelizujemy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Korzenie zostawiamy do położenia na wierzch dania.
Na maśle podsmażamy posiekany czosnek i szalotkę. Dodajemy pokrojony szczaw i smażymy razem około 5 minut. Całość blendujemy ze świeżą miętą i miodem na aksamitne purée. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego :) ! Bon Appetit :) !

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agaK.

02.03.2016 14:31
Sztuka na talerzu.

Katrina.u

02.03.2016 14:16
ciekawy przepis :))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat