Comber jagnięcy bez kości, pieczony

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Jagnięcina - pyszne mięso.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • comber jagnięcy

    500 gramów
  • ziemniaki

    500 gramów
  • miód

    2 łyżki
  • ząbki czosnku

    4 sztuki
  • olej

    2 łyżki
  • musztarda

    1 łyżeczka
  • sezam

    1 łyżeczka
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Koperek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Kminek mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynata: W misce wymieszałem olej, miód, musztardę. Dodałem przeciśnięty czosnek, odrobinę pieprzu i zioła. Ponownie dokładnie wymieszałem. Marynatą natarłem jagnięcinę. Odstawiłem do lodówki, na 3 godziny (a najlepiej na całą noc).

Nagrzałem piekarnik do 160 stopni C
Umyłem mięso, osuszyłem. Wyciąłem wszystkie możliwe kawałki tłuszczu (w przypadku jagnięciny, tłuszcz się nie stopi, a zamieni w galaretkę). Nie jest to konieczne. Zależnie jak kto lubi. Mięso wyjęte marynaty, przesmażyłem na patelni, aby zamknąć pory.
Włożyłem do brytfanny. Wlałem do niej marynatę, Włożyłem ziemniaki. Wstawiłem do piekarnika na 30 minut. Podlałem wodą. Piekłem do miękkości. Czas pieczenia zależny od wielkości combra (ok. 1/5 godziny).Kiedy mięso było już bardzo miękkie, wyciągnąłem brytfannę z piekarnika i odstawiłem je na 10-15 minut przed krojeniem. Przed podaniem delikatnie posoliłem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat