Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Comber jagnięcy bez kości, pieczony

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Jagnięcina - pyszne mięso.

Składniki:

Składniki:

comber jagnięcy 500 gramów
ziemniaki 500 gramów
miód 2 łyżki
ząbki czosnku 4 sztuki
olej 2 łyżki
musztarda 1 łyżeczka
sezam 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Comber jagnięcy bez kości, pieczony

Marynata: W misce wymieszałem olej, miód, musztardę. Dodałem przeciśnięty czosnek, odrobinę pieprzu i zioła. Ponownie dokładnie wymieszałem. Marynatą natarłem jagnięcinę. Odstawiłem do lodówki, na 3 godziny (a najlepiej na całą noc).

Nagrzałem piekarnik do 160 stopni C
Umyłem mięso, osuszyłem. Wyciąłem wszystkie możliwe kawałki tłuszczu (w przypadku jagnięciny, tłuszcz się nie stopi, a zamieni w galaretkę). Nie jest to konieczne. Zależnie jak kto lubi. Mięso wyjęte marynaty, przesmażyłem na patelni, aby zamknąć pory.
Włożyłem do brytfanny. Wlałem do niej marynatę, Włożyłem ziemniaki. Wstawiłem do piekarnika na 30 minut. Podlałem wodą. Piekłem do miękkości. Czas pieczenia zależny od wielkości combra (ok. 1/5 godziny).Kiedy mięso było już bardzo miękkie, wyciągnąłem brytfannę z piekarnika i odstawiłem je na 10-15 minut przed krojeniem. Przed podaniem delikatnie posoliłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak