Comber czekoladowy.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • masło lub margaryna

    25 dag
  • cukier

    1 szklanka
  • woda

    4 łyżki
  • kakao

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    półtorej szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jajko

    3 sztuki

Poncz

  • herbata

    pół szklanki
  • spirytus

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Comber czekoladowy. foto
Masło lub margarynę stopić w garnku,dodać cukier,kakao i wodę,gotować około 5 minut cały czas mieszając.Masę przestudzić ,a następnie odlać pół szklanki masy do dekoracji.
Krok 2 - Comber czekoladowy. foto
Masę czekoladową przełożyć do miski,dodać mąkę,proszek do pieczenia i żółtka,dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do ciasta.
Krok 3 - Comber czekoladowy. foto
Ciasto przełożyć do foremki keksówki o wymiarach 35cm x 11 cm 7 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4 - Comber czekoladowy. foto
Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.
Krok 5 - Comber czekoladowy. foto
Herbatę wymieszać ze spirytusem i nasączyć ciasto według uznania. Odłożoną masę czekoladową podgrzać i rozsmarować na cieście.
Ciasto odstawić do zastygnięcia i pokroić.
Babeczka35
Jeżeli ciasto mają jeść dzieci ,nie nasączmy spirytusem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 20.06.2015 07:52
Zapewniam,że bardzo dobre:)
gusia1000 25.01.2015 00:36
Na pewno jest dobre.
Babeczka35 09.01.2015 22:18
Dziękuję bardzo:)
Małgorzata Pin 09.01.2015 21:42
smakowicie wygląda
Kucharka1992 09.01.2015 21:30
Wygląda apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat