Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Comber czekoladowy.

4.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

masło lub margaryna 25 dag
cukier 1 szklanka
woda 4 łyżki
kakao 3 łyżki
mąka pszenna półtorej szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 3 sztuki

Poncz

herbata pół szklanki
spirytus 2-3 łyżki

Porada

Jeżeli ciasto mają jeść dzieci ,nie nasączmy spirytusem.

Przepis i sposób przygotowania na: Comber czekoladowy.

Kroki postępowania

1
Masło lub margarynę stopić w garnku,dodać cukier,kakao i wodę,gotować około 5 minut cały czas mieszając.Masę przestudzić ,a następnie odlać pół szklanki masy do dekoracji.
Krok 1 - Comber czekoladowy. foto
2
Masę czekoladową przełożyć do miski,dodać mąkę,proszek do pieczenia i żółtka,dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do ciasta.
Krok 2 - Comber czekoladowy. foto
3
Ciasto przełożyć do foremki keksówki o wymiarach 35cm x 11 cm 7 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3 - Comber czekoladowy. foto
4
Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.
Krok 4 - Comber czekoladowy. foto
5
Herbatę wymieszać ze spirytusem i nasączyć ciasto według uznania. Odłożoną masę czekoladową podgrzać i rozsmarować na cieście.
Ciasto odstawić do zastygnięcia i pokroić.
Krok 5 - Comber czekoladowy. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 20.06.2015 07:52
Zapewniam,że bardzo dobre:)
gusia1000 25.01.2015 00:36
Na pewno jest dobre.
Babeczka35 09.01.2015 22:18
Dziękuję bardzo:)
Małgorzata Pin 09.01.2015 21:42
smakowicie wygląda
Kucharka1992 09.01.2015 21:30
Wygląda apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak