Collare Frutti di Mare

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    2 sztuki
  • krewetki koktajlowe

    200 gram
  • kalmary

    100 gram
  • macki kałamarnic

    100 gram
  • ząbki czosnku

    5 sztuk
  • natka pietruszki

    1 sztuka
  • przyprawa curry

    1 szczypta
  • cytrynka

    1 sztuka
  • liście szpinaku

    100 gram
  • sos chili

    4 łyżki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • makaron Chow Mein

    100 gram
  • masło

    50 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • imbir mielony

    1 szczypta
  • chili pieprz cayenne

    1 szczypta
  • małże

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Owoce morza wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i smażymy na małym ogniu mieszając. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny oraz przyprawy: imbir, curry, chili do smaku.

W międzyczasie wrzucamy do głębokiej miski makaron, zalewamy go wrzątkiem i przykrywamy na 5 minut. Po 5 minutach odcedzamy makaron i polewamy zimną wodą. Ugotowany makaron skrapiamy sosem sojowym i mieszamy.

Kiedy mamy już usmażone owoce morza, dodajemy do nich przygotowany makaron i mieszamy razem.

Rozwijamy wraz z papierem do pieczenia 1 płat ciasta francuskiego, wyścielamy go po środku sporą ilością liści szpinaku, na warstwę szpinaku wykładamy makaron z owocami morza. Całość przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego sklejając dobrze brzegi. Następnie dłuższym bokiem zwijamy do środka roladę z jednej strony oraz z drugiej, formujemy wałek przewracając go w około. Tak przygotowaną roladę wkładamy wraz z papierem do keksówki. Wierzch rolady nakłuwamy patyczkiem od szaszłyków, robimy delikatne nacięcia radełkiem. Roztrzepanym jakiem smarujemy pędzelkiem wierzchnią warstwę rolady a następnie rozkładamy na nią kilka plasterków czosnku.

Tak przygotowaną roladę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200st na czas 30-40min.

Kiedy rolada jest już upieczona, kroimy jeszcze ciepłą na grube plastry, polewamy słodkim sosem chili i podajemy na liściach szpinaku z dodatkiem cytryny.


Na deser polecam sałatkę ze szpinaku, truskawek, twarożku, z ziarnami prażonego sezamu, ziarnami prażonego słonecznika w karmelu z dodatkiem syropu waniliowego. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 15.02.2013 16:16
bardzo smakowicie i kolorowo
Agata/MANTIS-KITCHEN 14.02.2013 10:15
Udało mi się poprawić przepis, zamieściłam składniki tam gdzie trzeba, jedyne co to nie mogę dodać więcej zdjęć a szkoda... Przepis uporządkowany! Jeszcze raz przepraszam za kłopot. Pozdrawiam odwiedzających i zachęcam do skorzystania przepisu bo warto:-)
Agata/MANTIS-KITCHEN 14.02.2013 09:50
Dziękuję :-)
kasienka23 14.02.2013 09:13
super się prezentuje
gosia561 14.02.2013 02:02
ale tu pięknie
Agata/MANTIS-KITCHEN 14.02.2013 00:40
Próbowałam dodać pozostałe zdjęcia ale nie udało się, dlatego podaję dodatkowo linka do wszystkich zdjęć jakie miały pojawić się w tym przepisie: http://zapodaj.net/676b35c3f70d8.jpg.html Jeszcze raz przepraszam za zamieszanie, jestem tutaj świeża i wolnymi krokami poznaję tę stronę. Pozdrawiam
Agata/MANTIS-KITCHEN 14.02.2013 00:09
Najmocniej przepraszam że składniki podałam w opisie dania - miałam problemy z dodaniem ich we właściwym miejscu.
SmakolykiJoanny 13.02.2013 23:59
Zgłoszenie przyjęte do konkursu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat