Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Collare Frutti di Mare

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto francuskie 2 sztuki
krewetki koktajlowe 200 gram
kalmary 100 gram
macki kałamarnic 100 gram
ząbki czosnku 5 sztuk
natka pietruszki 1 sztuka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 szczypta
cytrynka 1 sztuka
liście szpinaku 100 gram
sos chili 4 łyżki
sos sojowy 1 łyżka
makaron Chow Mein 100 gram
masło 50 gram
jajko 1 sztuka
Imbir mielony Prymat 1 szczypta
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
małże 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Collare Frutti di Mare

Owoce morza wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i smażymy na małym ogniu mieszając. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny oraz przyprawy: imbir, curry, chili do smaku.

W międzyczasie wrzucamy do głębokiej miski makaron, zalewamy go wrzątkiem i przykrywamy na 5 minut. Po 5 minutach odcedzamy makaron i polewamy zimną wodą. Ugotowany makaron skrapiamy sosem sojowym i mieszamy.

Kiedy mamy już usmażone owoce morza, dodajemy do nich przygotowany makaron i mieszamy razem.

Rozwijamy wraz z papierem do pieczenia 1 płat ciasta francuskiego, wyścielamy go po środku sporą ilością liści szpinaku, na warstwę szpinaku wykładamy makaron z owocami morza. Całość przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego sklejając dobrze brzegi. Następnie dłuższym bokiem zwijamy do środka roladę z jednej strony oraz z drugiej, formujemy wałek przewracając go w około. Tak przygotowaną roladę wkładamy wraz z papierem do keksówki. Wierzch rolady nakłuwamy patyczkiem od szaszłyków, robimy delikatne nacięcia radełkiem. Roztrzepanym jakiem smarujemy pędzelkiem wierzchnią warstwę rolady a następnie rozkładamy na nią kilka plasterków czosnku.

Tak przygotowaną roladę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200st na czas 30-40min.

Kiedy rolada jest już upieczona, kroimy jeszcze ciepłą na grube plastry, polewamy słodkim sosem chili i podajemy na liściach szpinaku z dodatkiem cytryny.


Na deser polecam sałatkę ze szpinaku, truskawek, twarożku, z ziarnami prażonego sezamu, ziarnami prażonego słonecznika w karmelu z dodatkiem syropu waniliowego. Smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 15.02.2013 16:16
bardzo smakowicie i kolorowo
Agata/MANTIS-KITCHEN 14.02.2013 10:15
Udało mi się poprawić przepis, zamieściłam składniki tam gdzie trzeba, jedyne co to nie mogę dodać więcej zdjęć a szkoda... Przepis uporządkowany! Jeszcze raz przepraszam za kłopot. Pozdrawiam odwiedzających i zachęcam do skorzystania przepisu bo warto:-)
Agata/MANTIS-KITCHEN 14.02.2013 09:50
Dziękuję :-)
kasienka23 14.02.2013 09:13
super się prezentuje
gosia561 14.02.2013 02:02
ale tu pięknie
Agata/MANTIS-KITCHEN 14.02.2013 00:40
Próbowałam dodać pozostałe zdjęcia ale nie udało się, dlatego podaję dodatkowo linka do wszystkich zdjęć jakie miały pojawić się w tym przepisie: http://zapodaj.net/676b35c3f70d8.jpg.html Jeszcze raz przepraszam za zamieszanie, jestem tutaj świeża i wolnymi krokami poznaję tę stronę. Pozdrawiam
Agata/MANTIS-KITCHEN 14.02.2013 00:09
Najmocniej przepraszam że składniki podałam w opisie dania - miałam problemy z dodaniem ich we właściwym miejscu.
SmakolykiJoanny 13.02.2013 23:59
Zgłoszenie przyjęte do konkursu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak