Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Colcannon z mięsem

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 0,7 kg
szynka wieprzowa 0,5 kg
kapusta biała 1/2 główki
mleko 2% 1/2 szklanki
masło 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt
sól do smaku
koperek 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Colcannon z mięsem

Kroki postępowania

1
Mięso płuczemy, kroimy na grube plastry i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowego, ziela angielskiego i łyżeczki ziarnistego pieprzu(ok. 45 minut). Po wystygnięciu kroimy w kostkę.
Krok 1 - Colcannon z mięsem foto
2
Kapustę szatkujemy, wrzucamy na patelnię i zalewany bulionem pozostałym z gotowania mięsa i gotujemy 10-15 minut, aby była lekko chrupiąca. Do kapusty możemy dodać posiekany koperek.
Krok 2 - Colcannon z mięsem foto
3
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu rozgniatamy je, wlewany gorące mleko, dodajemy łyżkę masła i miksujemy wszystko aż będzie gładkie i puszyste.
Krok 3 - Colcannon z mięsem foto
4
Dodajemy pokrojone mięso, osączoną kapustę (ewentualnie posiekany szczypiorek). Dokładnie mieszamy, solimy i pieprzymy.
Krok 4 - Colcannon z mięsem foto
5
Na rozgrzaną patelnię wykładamy połowę masy i podsmażamy. Łopatką odwracamy po kawałku, żeby się podsmażyło ze wszystkich stron. Z druga połowa masy robimy to samo.
Krok 5 - Colcannon z mięsem foto
6
Dekorujemy szczypiorkiem/koperkiem. Smacznego :)
Krok 6 - Colcannon z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czarrna 07.03.2014 19:13
Dziękuję :) Danie składa się ze zwyczajnych składników, ale efekt końcowy to niebo w gębie :)
IZABELA29 06.03.2014 10:00
jak zwykle pysznie
misia53 05.03.2014 23:30
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak