Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Colcannon - irlandzkie ziemniaki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mleko 3,2% 75 g
masło 75 g
kapusta młoda 250-300g
sól i pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa cała Prymat
koperek 1/3 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Colcannon - irlandzkie ziemniaki

Kroki postępowania

1

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie (można też użyć ziemniaków z dnia poprzedniego - to świetny sposób aby nic nie marnować), odcedzić.
Krok 1 - Colcannon - irlandzkie ziemniaki foto
2

Do ziemniaków wrzucić 25 g masła i mleko, zagotować. Doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Ubić tłuczkiem na puszyste puree.
Krok 2 - Colcannon - irlandzkie ziemniaki foto
3

Kapustę poszatkować, wrzucić na rozgrzane masło (50g) i udusić na małym ogniu do miękkości, lekko w międzyczasie posolić.
Krok 3 - Colcannon - irlandzkie ziemniaki foto
4

Do puree ziemniaczanego dodać posiekany koperek
Krok 4 - Colcannon - irlandzkie ziemniaki foto
5
i uduszoną kapustę, wymieszać. Wyłożyć do półmiska, posypać koperkiem i od razu podawać.
Krok 5 - Colcannon - irlandzkie ziemniaki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 20.07.2016 08:15
u mnie też to był pierwszy raz, smak pozytywnie zaskoczył, będą powtórki :)
Mniam 18.07.2016 11:07
Jakie one muszą być smaczne. Nie jadłam takich połączonych z kapustą.
Beatris 17.07.2016 21:43
Aż mi ślinka cieknie na takie ziemniaczki... Mniam :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak