Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cog au vin

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso

filety z kurczaka 4 szt.
szynka dojrzewająca 8 plastrów
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyzeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
masło 3 łyżki

sos

marchew 2 szt.
cebula 2 szt. małe
szalotka 10 szt. małych
pieczarki 300 g malutkich
wino czerwone 2 szkl.
oliwa 2 łyżki
tymianek cytrynowy 3 gałązki świeżego
czosnek ząbki 3-4 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
sól i pieprz do smaku
boczek wędzony 3 plastry grube, drobno posiekane
cukier 1 łyżka

Porada

Zamiast czerwonego wina możesz użyć białego lub jasnego piwa będzie równie smaczne i lekko odmienisz za każdym razem smak

Przepis i sposób przygotowania na: cog au vin

Piersi kurczaka podziel na pół posyp przyprawami, owiń każda plastrem szynki, zepnij wykałaczka i odstaw na chwilę. Posiekaj drobno cebule i czosnek, marchew pokrój w kawałki ukośne o grubości ok. 2 cm. Szalotki obierz i ew. pokrój na pól pieczarki opłucz, osusz i ew. obierz. Na patelni rozgrzej połowę oliwy z masłem i wrzuć kurczaka, obsmaż na rumiano z każdej strony. Zdejmij z patelni, wlej na nią teraz resztę oliwy i masła dodaj boczek i wysmaż na chrupko, dodaj cebulę, czosnek i podsmaż, posyp łyżeczką cukru a gdy się skarmelizuje dodaj pieczarki, marchewkę, szalotke i chwilę podsmaż, wrzuć kurczaka zalej winem i poczekaj aż odparuje, dodaj przyprawy i resztę składników. Gotuj do miękkości mięsa. Podawaj z piure ziemniaczanym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak