Piersi kurczaka podziel na pół posyp przyprawami, owiń każda plastrem szynki, zepnij wykałaczka i odstaw na chwilę. Posiekaj drobno cebule i czosnek, marchew pokrój w kawałki ukośne o grubości ok. 2 cm. Szalotki obierz i ew. pokrój na pól pieczarki opłucz, osusz i ew. obierz. Na patelni rozgrzej połowę oliwy z masłem i wrzuć kurczaka, obsmaż na rumiano z każdej strony. Zdejmij z patelni, wlej na nią teraz resztę oliwy i masła dodaj boczek i wysmaż na chrupko, dodaj cebulę, czosnek i podsmaż, posyp łyżeczką cukru a gdy się skarmelizuje dodaj pieczarki, marchewkę, szalotke i chwilę podsmaż, wrzuć kurczaka zalej winem i poczekaj aż odparuje, dodaj przyprawy i resztę składników. Gotuj do miękkości mięsa. Podawaj z piure ziemniaczanym