cog au vin

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

mięso

  • filety z kurczaka

    4 szt.
  • szynka dojrzewająca

    8 plastrów
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyzeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • masło

    3 łyżki

sos

  • marchew

    2 szt.
  • cebula

    2 szt. małe
  • szalotka

    10 szt. małych
  • pieczarki

    300 g malutkich
  • wino czerwone

    2 szkl.
  • oliwa

    2 łyżki
  • tymianek cytrynowy

    3 gałązki świeżego
  • czosnek ząbki

    3-4 szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt.
  • sól i pieprz

    do smaku
  • boczek wędzony

    3 plastry grube, drobno posiekane
  • cukier

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piersi kurczaka podziel na pół posyp przyprawami, owiń każda plastrem szynki, zepnij wykałaczka i odstaw na chwilę. Posiekaj drobno cebule i czosnek, marchew pokrój w kawałki ukośne o grubości ok. 2 cm. Szalotki obierz i ew. pokrój na pól pieczarki opłucz, osusz i ew. obierz. Na patelni rozgrzej połowę oliwy z masłem i wrzuć kurczaka, obsmaż na rumiano z każdej strony. Zdejmij z patelni, wlej na nią teraz resztę oliwy i masła dodaj boczek i wysmaż na chrupko, dodaj cebulę, czosnek i podsmaż, posyp łyżeczką cukru a gdy się skarmelizuje dodaj pieczarki, marchewkę, szalotke i chwilę podsmaż, wrzuć kurczaka zalej winem i poczekaj aż odparuje, dodaj przyprawy i resztę składników. Gotuj do miękkości mięsa. Podawaj z piure ziemniaczanym
Zamiast czerwonego wina możesz użyć białego lub jasnego piwa będzie równie smaczne i lekko odmienisz za każdym razem smak

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat