Cobbler z morelami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przepis na cobbler, czyli zapiekane owoce pod ciastem.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • morele z puszki

    1 puszka
  • sok z cytryny

    z 1 owocu łyżek
  • cukier

    100 gramów
  • jaja

    2 sztuki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • skórka z cytryny

    z 1/2 owocu
  • cukier puder

    do posypania do posypania
  • wódka

    4 łyżki
  • sok winogronowy

    200 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Morele osączyć z zalewy.

2. Wymieszać 3 łyżki soku z cytryn z 2 łyżkami cukru, połączyć z morelami i odstawić na około 30 min, aby morele się zamarynowały.

3. Nasmarować tłuszczem formę żaroodporną, wyłożyć do niej morele.

4. Do naczynia wbić jajka, dosypać resztę cukru. Dodać sok z winogron, wódkę, mąkę ziemniaczaną, 2 łyżki soku z cytryny oraz skórkę cytrynową. Wymieszać.

5. Naczynie z masą wstawić do większego garnka z gotującą się wodą. Składniki ubijać mikserem, aż powstanie puszysta masa. Polać nią morele.

6. Formę z owocami wstawić do nagrzanego do 225 stopni piekarnika. Piec 8-10 minut.

7. Po wyjęciu podawać posypane cukrem pudrem lub lodami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat