Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co zrobić z pozostałą pieczenią, czyli szybkie kluski w sosie mięsno-pieczarkowym :)

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kluski

mąka pszenna 300 g
jaja 2 szt
mleko 1/2 szklanki
masło 2 łyżki
sól 1/3 łyżeczki

Sos

pieczarki 300 g
masło 1 łyżka
Kucharek przyprawa do potraw 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/3 łyżeczki
mięso wieprzowe 400 g
śmietana 12% 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżeczka

Porada

Ja do tego przepisu wykorzystałem kawałek [pieczeni wieprzowej, która została mi z dnia poprzedniego :)

Przepis i sposób przygotowania na: Co zrobić z pozostałą pieczenią, czyli szybkie kluski w sosie mięsno-pieczarkowym :)

Kroki postępowania

1
W garnku rozgrzać masło i dodać pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić przyprawami. Smażyć przez kilka minut.
Krok 1 - Co zrobić z pozostałą pieczenią, czyli szybkie kluski w sosie mięsno-pieczarkowym :) foto
2
Mięso pokroić w mniejsze kawałki.
Krok 2 - Co zrobić z pozostałą pieczenią, czyli szybkie kluski w sosie mięsno-pieczarkowym :) foto
3
Pokrojone mięso dodać do pieczarek i dusić przez ok. 20 min.
Krok 3 - Co zrobić z pozostałą pieczenią, czyli szybkie kluski w sosie mięsno-pieczarkowym :) foto
4
Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do mięsa, zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Krok 4 - Co zrobić z pozostałą pieczenią, czyli szybkie kluski w sosie mięsno-pieczarkowym :) foto
5
W misce wymieszać ze sobą mleko, jaja i masło, dodać sól. Wyrobić gładkie ciasto
Krok 5 - Co zrobić z pozostałą pieczenią, czyli szybkie kluski w sosie mięsno-pieczarkowym :) foto
6
W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i łyżką moczoną we wrzątku nabierać kluski. Gotować przez 2 min. od chwili, gdy wypłyną.
Krok 6 - Co zrobić z pozostałą pieczenią, czyli szybkie kluski w sosie mięsno-pieczarkowym :) foto
7
Odcedzone kluski podawać z przygotowanym sosem.
SMACZNEGO!
Krok 7 - Co zrobić z pozostałą pieczenią, czyli szybkie kluski w sosie mięsno-pieczarkowym :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michał2 30.03.2015 21:53
pyszne jedzenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak