Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co zrobić z nadmiarem łososia, czyli faszerowane drożdżówki :)

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 280 g
drożdże świeże 15 g
woda letnia 3 łyżki
olej 1/4 szklanki
sól 1/3 łyżeczki
wrzątek 1/3 szklanki
jajko 1 szt do posmarowania

Nadzienie

łosoś wędzony plastry 100 g
rukola 2 garści
serek śmietankowy 100 g
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
oliwa 1 łyżeczka

Porada

Wałkując dobrze jest blat i wałek posmarować olejem :)

Przepis i sposób przygotowania na: Co zrobić z nadmiarem łososia, czyli faszerowane drożdżówki :)

Kroki postępowania

1
Na rozgrzana oliwę wrzucić umytą i podartą rukolę. Podgrzewać kilka minut.
Krok 1 - Co zrobić z nadmiarem łososia, czyli faszerowane drożdżówki :) foto
2
Następnie dodać kawałki łososia i grzać kolejne 2 minuty.
Krok 2 - Co zrobić z nadmiarem łososia, czyli faszerowane drożdżówki :) foto
3
Na koniec wyłączyć, dodać biały serek, pieprz i wymieszać.
Krok 3 - Co zrobić z nadmiarem łososia, czyli faszerowane drożdżówki :) foto
4
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie.
Krok 4 - Co zrobić z nadmiarem łososia, czyli faszerowane drożdżówki :) foto
5
Do dużej miski przesypać mąkę, dodać roztarte drożdże, olej i sól, połączyć.
Krok 5 - Co zrobić z nadmiarem łososia, czyli faszerowane drożdżówki :) foto
6
Do grudkowatego ciasta wlać wrzątek i szybko wyrobić ciasto, które od razu jest gotowe do dalszej pracy.
Krok 6 - Co zrobić z nadmiarem łososia, czyli faszerowane drożdżówki :) foto
7
Ciasto podzielić np. na 4-5 części. Każdą rozwałkować na cienki prostokąt, na środek którego nałożyć nadzienie.
Krok 7 - Co zrobić z nadmiarem łososia, czyli faszerowane drożdżówki :) foto
8
Ciasto bez farszu dookoła ponacinać nożem.
Krok 8 - Co zrobić z nadmiarem łososia, czyli faszerowane drożdżówki :) foto
9
Złożyć w taki sposób, by zagięcia były albo w środku, albo pod spodem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem, posmarować rozbełtanym jajem.
Krok 9 - Co zrobić z nadmiarem łososia, czyli faszerowane drożdżówki :) foto
10
Wkładać do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do zrumienienia.
SMACZNEGO!
Krok 10 - Co zrobić z nadmiarem łososia, czyli faszerowane drożdżówki :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rysia 24.11.2014 18:18
Szkoda,że nie mam nadmiaru łososia.
molanka 24.11.2014 14:33
taki łosoś musi być pyszny
IwonaDD 24.11.2014 13:48
super przepis
ssylwiaa 24.11.2014 13:27
prezentują się świetnie ;)
Malinka 24.11.2014 12:55
@Mniam masz rację, bardzo szybko zniknęły, bo smak miały wyjątkowy :)
Mniam 24.11.2014 11:47
Z takim nadzieniem drożdżóweczki pewnie szybko zniknęły. Sama z chęcią bym parę podkradła :)
Konczi 24.11.2014 11:39
super pomysł :) pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak