Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Zapiekanka ziemniaczana z grzybami wg Piotra Ogińskiego

5.0
(63)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wspaniały przepis na aromatyczną i wyrazistą w smaku zapiekankę ziemniaczaną z grzybami. Dzięki wykorzystaniu różnych rodzajów grzybów, takich jak kurki, boczniaki, pieczarki brązowe i portobello, a także kurczaka, smak pozostanie z nami na długo.

Składniki:

ziemniaki typu A (sałatkowe) 450 g
olej
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
czosnek 2 ząbki
piersi z kurczaka 3 szt.
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 2 łyżki
pieczarki portobello 2 szt.
pieczarki brązowe 5 szt.
boczniaki 6 szt.
kurki 50 g
cebula 1 szt.
śmietanka 30% 200 ml
mleko 200 ml
chrzan śmietankowy 2 łyżeczki
ziele angielskie 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt.
estragon 1 łyżka
pieprz kolorowy
gałązki rozmarynu 2 szt.
szpinak ok. 200 g
ser typu Edam 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Zapiekanka ziemniaczana z grzybami wg Piotra Ogińskiego

Obrane i pokrojone w talarki ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 4-5 minut. W tym czasie na patelnię wlewamy olej i dodajemy czosnek.

Pierś z kurczaka marynujemy w pieprzu cytrynowym oraz soli i dodajemy do czosnku. W tym czasie dzielimy grzyby i również dodajemy je na patelnię.

Całość smażymy ok. 10 minut, aż woda którą puszczą grzyby się zredukuje, a całość nabierze ładnego złotego koloru.

Po tym czasie na patelnię wlewamy śmietankę oraz mleko, dodajemy pieprz, estragon, rozmaryn oraz białe wino i redukujemy przez 10 minut.

Gdy sos się zredukuje dodajemy go do ugotowanych ziemniaków, dorzucamy szpinak, dokładnie mieszamy i przekładamy na formę do zapiekania.

Zapiekankę posypujemy serem i pieczemy 30 minut w temp. 200°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak