Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron penne
400 g -
sos beszamelowy
-
natka pietruszki
-
ser typu Edam
100 g
Sos beszamelowy:
-
oliwa
-
czosnek
2 ząbki -
cebula
1/2 szt. -
mąka
50 g -
masło
50 g -
mleko
200 ml -
liście laurowe
3 szt. -
ziele angielskie
4 ziarna -
zielona cebulka
1/2 szt. -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Ostry sos:
-
oliwa
-
cebula
1/2 szt. -
czosnek
1 ząbek -
papryczka chili
2 szt. -
pomidory bez skóry
1 szt. -
papryka
1 szt.
Kurczak:
-
pierś z kurczaka
1 szt. -
Przyprawa kebab-gyros pikantna Prymat
1 łyżka -
oliwa
Surówka:
-
kapusta biała
150 g -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
sok z 1/4 cytryny
-
oliwa
-
ogórek
1 szt. -
cebula czerwona
1 szt. -
oliwki
10 szt. -
pomidorki koktajlowe
10 szt. -
ser feta
100 g
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Zapiekanka kebab-gyros z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego
Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy czosnek oraz cebulę i podsmażamy ok. 2 minuty.
Po tym czasie dodajemy mąkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz masło i mieszając prażymy mąkę przez minutę.
Podprażoną mąkę zalewamy mlekiem i gotujemy mieszając trzepaczką rózgową, aż beszamel zgęstnieje i zacznie się gotować.
Do ugotowanego sosu dodajemy zieloną cebulkę, sól oraz pieprz i odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy beszamel stygnie, w rondelku podsmażamy cebulę z czosnkiem oraz chili na oliwie, przez 2 minuty.
Do podsmażonych warzyw dodajemy pomidora, paprykę oraz sól i dusimy przez 6-7 minut.
Gdy sos jest gotowy, zostawiamy do ostygnięcia i kroimy kurczaka.
Do pokrojonego kurczaka dodajemy oliwę oraz przyprawę kebab-gyros i smażymy na rozgrzanej patelni przez 3 minuty.
W międzyczasie do ugotowanego makaronu wlewamy beszamel, dodajemy pietruszkę i dokładnie mieszamy,
Makaron przekładamy na naczynie do zapiekania, następnie rozkładamy kurczaka, ostry sos oraz ser.
Zapiekankę pieczemy w temp. 220°C przez 15 minut.
Kiedy zapiekanka się piecze, solimy posiekaną kapustę, dodajemy sok z cytryny oraz oliwę i dokładnie mieszamy.
Gdy kapusta lekko zmięknie dodajemy cebulę, pomidorki koktajlowe, ogórka, oliwki i ponownie mieszamy.
Na koniec do wymieszanej sałatki dodajemy ser feta.
Upieczoną zapiekankę podajemy z sałatką.
Komentarze (0)