Co na obiad: Tajska zupa Tom Yum wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Tajska zupa Tom Yum wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Oto przepis na oryginalną tajską zupę Tom Yum, prosto z Haad Salad Beach na wyspie Koh Phangan. Warto czasem sięgnąć do składników nieco mniej popularnych na polskim rynku, by uzyskać ten autentyczny, orientalny smak i aromat.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pasta:

  • kolendra cała

    2 łyżeczki
  • trawa cytrynowa

    2 szt.
  • liść kafiru

    6 - 7 liści
  • galangal

    15 g
  • szalotka

    1 szt.
  • czosnek

    4 - 5 ząbków
  • papryczka chili

    3 szt.
  • sok z limonki

    1 szt.
  • sos sojowy

    50 ml
  • cukier

    3 łyżeczki
  • chili pieprz cayenne

    1 łyżeczka

Tom Yum:

  • olej

    2 łyżki
  • pasta

    2 łyżki
  • końcówki trawy cytrynowej

  • galangal

    30 g
  • liść kafiru

    5 liści
  • tamaryndowiec

    1 szt.
  • papryczka chili

    3 szt.
  • woda

    300 ml
  • mleko kokosowe

    300 ml
  • pieczarki

    10 szt.
  • pierś z kurczaka

    1 szt.
  • groszek cukrowy

    100 g
  • kukurydza (minikolby)

    4 szt.
  • surowe krewetki

    15 - 18 szt.
  • tajska bazylia

    4 - 5 liści
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni prażymy kolendrę przez 2-3 minuty. Odcinamy końcówki trawy cytrynowej i odcinamy jej jasną część (ok 3-4 cm), zdejmujemy z niej 3-4 warstwy i wrzucamy do wysokiego naczynia. Chili oraz liście kafiru kroimy na drobniejsze kawałki i wraz z galangalem, czosnkiem, sosem sojowym, szalotką, cukrem oraz pieprzem cayenne dodajemy do trawy cytrynowej i wciskamy sok z całej limonki. Dodajemy uprażoną kolendrę i całość dokładnie blendujemy.

Do garnka wlewamy olej, dodajemy pastę, końcówki trawy cytrynowej, galangal, liście kafiru oraz owoc tamaryndowca i całość smażymy 2-3 minuty.

Gdy składniki się podsmażą zalewamy je wodą oraz mlekiem kokosowym, dodajemy pieczarki oraz kurczaka i gotujemy przez 3-4 minuty. Po tym czasie do zupy dodajemy resztę składników i gotujemy jeszcze 3 minuty. Gotową zupę podajemy z liśćmi tajskiej bazylii.

 

Zainspirowani do poznawania azjatyckich smaków? Zobaczcie jak zrobić prawdziwy azjatycki ramen.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

06.05.2019 11:20
Taka zupa musi smakować obłędnie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat