Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Tajska zupa Tom Yum wg Piotra Ogińskiego
Na patelni prażymy kolendrę przez 2-3 minuty. Odcinamy końcówki trawy cytrynowej i odcinamy jej jasną część (ok 3-4 cm), zdejmujemy z niej 3-4 warstwy i wrzucamy do wysokiego naczynia. Chili oraz liście kafiru kroimy na drobniejsze kawałki i wraz z galangalem, czosnkiem, sosem sojowym, szalotką, cukrem oraz pieprzem cayenne dodajemy do trawy cytrynowej i wciskamy sok z całej limonki. Dodajemy uprażoną kolendrę i całość dokładnie blendujemy.
Do garnka wlewamy olej, dodajemy pastę, końcówki trawy cytrynowej, galangal, liście kafiru oraz owoc tamaryndowca i całość smażymy 2-3 minuty.
Gdy składniki się podsmażą zalewamy je wodą oraz mlekiem kokosowym, dodajemy pieczarki oraz kurczaka i gotujemy przez 3-4 minuty. Po tym czasie do zupy dodajemy resztę składników i gotujemy jeszcze 3 minuty. Gotową zupę podajemy z liśćmi tajskiej bazylii.
Zainspirowani do poznawania azjatyckich smaków? Zobaczcie jak zrobić prawdziwy azjatycki ramen.