Co na obiad: Tajska zupa Tom Yum wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Tajska zupa Tom Yum wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Oto przepis na oryginalną tajską zupę Tom Yum, prosto z Haad Salad Beach na wyspie Koh Phangan. Warto czasem sięgnąć do składników nieco mniej popularnych na polskim rynku, by uzyskać ten autentyczny, orientalny smak i aromat.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pasta:

  • kolendra cała

    2 łyżeczki
  • trawa cytrynowa

    2 szt.
  • liść kafiru

    6 - 7 liści
  • galangal

    15 g
  • szalotka

    1 szt.
  • czosnek

    4 - 5 ząbków
  • papryczka chili

    3 szt.
  • sok z limonki

    1 szt.
  • sos sojowy

    50 ml
  • cukier

    3 łyżeczki
  • chili pieprz cayenne

    1 łyżeczka

Tom Yum:

  • olej

    2 łyżki
  • pasta

    2 łyżki
  • końcówki trawy cytrynowej

  • galangal

    30 g
  • liść kafiru

    5 liści
  • tamaryndowiec

    1 szt.
  • papryczka chili

    3 szt.
  • woda

    300 ml
  • mleko kokosowe

    300 ml
  • pieczarki

    10 szt.
  • pierś z kurczaka

    1 szt.
  • groszek cukrowy

    100 g
  • kukurydza (minikolby)

    4 szt.
  • surowe krewetki

    15 - 18 szt.
  • tajska bazylia

    4 - 5 liści
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Na patelni prażymy kolendrę przez 2-3 minuty. Odcinamy końcówki trawy cytrynowej i odcinamy jej jasną część (ok 3-4 cm), zdejmujemy z niej 3-4 warstwy i wrzucamy do wysokiego naczynia. Chili oraz liście kafiru kroimy na drobniejsze kawałki i wraz z galangalem, czosnkiem, sosem sojowym, szalotką, cukrem oraz pieprzem cayenne dodajemy do trawy cytrynowej i wciskamy sok z całej limonki. Dodajemy uprażoną kolendrę i całość dokładnie blendujemy.

Do garnka wlewamy olej, dodajemy pastę, końcówki trawy cytrynowej, galangal, liście kafiru oraz owoc tamaryndowca i całość smażymy 2-3 minuty.

Gdy składniki się podsmażą zalewamy je wodą oraz mlekiem kokosowym, dodajemy pieczarki oraz kurczaka i gotujemy przez 3-4 minuty. Po tym czasie do zupy dodajemy resztę składników i gotujemy jeszcze 3 minuty. Gotową zupę podajemy z liśćmi tajskiej bazylii.

 

Zainspirowani do poznawania azjatyckich smaków? Zobaczcie jak zrobić prawdziwy azjatycki ramen.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

3 tygodnie temu
Taka zupa musi smakować obłędnie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat