Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Falafel w chlebku pita wg Piotra Ogińskiego

5.0
(51)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Tradycyjne, wegetariańskie danie kuchni bliskowschodniej w wykonaniu Piotra Ogińskiego. W przepisie zobaczycie jak zrobić nie tylko falafel, ale także chlebek pita oraz raita, czyli dip na bazie ogórków z przyprawami. Sprawdźcie także wegetariański przepis na: Jaglane kotlety z brokułami.

Składniki:

Chlebek pita:

woda ciepła 150 ml
drożdże suche 1 g
cukier 1 łyżeczka
jogurt grecki 2 łyżeczki
mąka pszenna 200 g
oliwa 1 łyżeczka
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżeczka
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

Falafel:

sucha ciecierzyca 400 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
świeża kolendra 1 pęczek
Kmin rzymski mielony Prymat 2 łyżeczki
kolendra 1 łyżeczka
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżeczka
cebula biała 1 szt.
papryczka chili 1 szt.
czosnek 2 ząbki
imbir 3 g
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
olej do smażenia

Raita:

ogórek 1 szt.
mięta 5 g
jogurt naturalny 150 g
sok z limonki
kolendra 1/3 łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

Dodatki:

smażony bakłażan 3 plastry
pomidor 3 plastry
cebula czerwona 1/3 szt.
mięta 3 g
granat 2 łyżeczki
marynowana rzepa 3 kawałki
Cebulka perłowa marynowana Smak 4 - 5 szt.
marynowane papryczki pepperoni 2 szt.
limonka 2 plastry
chili

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Falafel w chlebku pita wg Piotra Ogińskiego

Do mąki wlewamy wodę, dodajemy drożdże, sól, cukier, oliwę oraz jogurt grecki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

Do namoczonej ciecierzycy dodajemy proszek do pieczenia, cebulę, świeżą kolendrę, chili, czosnek z imbirem oraz przyprawy i całość dokładnie blendujemy. Masa po ściśnięciu powinna się trzymać razem i łatwo formować, jeżeli jest zbyt wodnista dodajemy trochę mąki, aż do uzyskania tego efektu. Z gotowej masy formujemy kotleciki o wielkości ok. 4 cm i grubości ok. 2 cm.

Umyty ogórek przekrawamy wzdłuż, łyżeczką wydrążamy środek, kroimy w centymetrowe paski i przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną miętę, sok z limonki, kolendrę, kmin rzymski, sól oraz jogurt naturalny, dokładnie mieszamy i zostawiamy na 15 minut w lodówce.

Falafele smażymy na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 180°C przez ok. 2 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru.

50 g ciasta rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm, posypujemy i dokładnie wbijamy w nie czarnuszkę i pieczemy na rozgrzanej suchej patelni przez minutę z każdej strony. Chlebek pita przekrajamy na pół, faszerujemy falafelem, raitą oraz resztą dodatków.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak