Co na obiad: Curry Wurst wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Curry Wurst to niezwykle popularne danie u naszych zachodnich sąsiadów. Nie ma nic lepszego niż zajadanie go w berlińskim food trucku, ale nic też nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je w domowym zaciszu. Dajcie znać, jak Wam smakuje ;) 

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Curry sos/ketchup:

  • cebula

    1 sztuka
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • olej

    2 łyżeczki
  • Goździki całe Prymat

    5 sztuk
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1/2 opakowania
  • koncentrat pomidorowy

    70 g
  • cukier

    2 łyżeczki
  • bulion

    120 ml
  • ocet jabłkowy

    20 ml
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • chili Prymat

    1/2 łyżeczki

Majonez curry:

  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • majonez

    100 g
  • sok z cytryny

    1/6 sztuki
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • mleko

    15 ml
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 łyżka
  • cebula zielona

    1 sztuka

Frytki:

  • ziemniaki typu BC

    8 sztuk
  • olej do smażenia

  • sól morska Prymat w młynku

Bratwurst:

  • bratwursty

    4 sztuki
  • olej

    2 łyżeczki

Dodatki:

  • zielona cebulka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do rondelka wlewamy olej, dodajemy cebulę oraz czosnek i całość podsmażamy na średnim ogniu aż cebula będzie szklista.

Następnie dodajemy goździki, paprykę wędzoną, przyprawę curry, koncentrat pomidorowy oraz cukier i całość podsmażamy przez ok 1 minutę, cały czas mieszając.

Po tym czasie całość zalewamy bulionem, dodajemy ocet, chili oraz sól i gotujemy ok 15 minut na małym ogniu.

Kiedy sos się gotuje do miseczki przekładamy czosnek, dodajemy majonez, mleko, sól, cukier, przyprawę curry, wciskamy sok z cytryny  i całość dokładnie mieszamy.

Na samym końcu dodajemy zielonej cebulki i odstawiamy do lodówki na 10 minut.

Ziemniaki kroimy na frytki o grubości ok 1,5 cm i blanszujemy na oleju o temperaturze 160-170 stopni przez 8 minut, po czym wyjmujemy je i smażymy ponownie  w oleju o temperaturze 180-190 stopni, do momentu aż będą złociste (ok 3 minuty).

Bratwurst smażymy na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony.

Frytki po wyciągnięciu z oleju szybko solimy, wykładamy na talerz, obficie polewamy sosem curry na którym układamy pokrojoną kiełbasą, znowu polewamy sosem oraz majonezem curry, całość dekorujemy zieloną cebulką i podajemy. Smacznego!

 

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat