Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Curry Wurst wg Piotra Ogińskiego
Do rondelka wlewamy olej, dodajemy cebulę oraz czosnek i całość podsmażamy na średnim ogniu aż cebula będzie szklista.
Następnie dodajemy goździki, paprykę wędzoną, przyprawę curry, koncentrat pomidorowy oraz cukier i całość podsmażamy przez ok 1 minutę, cały czas mieszając.
Po tym czasie całość zalewamy bulionem, dodajemy ocet, chili oraz sól i gotujemy ok 15 minut na małym ogniu.
Kiedy sos się gotuje do miseczki przekładamy czosnek, dodajemy majonez, mleko, sól, cukier, przyprawę curry, wciskamy sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy.
Na samym końcu dodajemy zielonej cebulki i odstawiamy do lodówki na 10 minut.
Ziemniaki kroimy na frytki o grubości ok 1,5 cm i blanszujemy na oleju o temperaturze 160-170 stopni przez 8 minut, po czym wyjmujemy je i smażymy ponownie w oleju o temperaturze 180-190 stopni, do momentu aż będą złociste (ok 3 minuty).
Bratwurst smażymy na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony.
Frytki po wyciągnięciu z oleju szybko solimy, wykładamy na talerz, obficie polewamy sosem curry na którym układamy pokrojoną kiełbasą, znowu polewamy sosem oraz majonezem curry, całość dekorujemy zieloną cebulką i podajemy. Smacznego!