Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Curry Wurst wg Piotra Ogińskiego

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Curry Wurst to niezwykle popularne danie u naszych zachodnich sąsiadów. Nie ma nic lepszego niż zajadanie go w berlińskim food trucku, ale nic też nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je w domowym zaciszu. Dajcie znać, jak Wam smakuje ;) 

Składniki:

Curry sos/ketchup:

cebula 1 sztuka
ząbek czosnku 1 sztuka
olej 2 łyżeczki
Goździki całe Prymat 5 sztuk
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1/2 opakowania
koncentrat pomidorowy 70 g
cukier 2 łyżeczki
bulion 120 ml
ocet jabłkowy 20 ml
sól morska Prymat w młynku do smaku
chili Prymat 1/2 łyżeczki

Majonez curry:

ząbek czosnku 1 sztuka
majonez 100 g
sok z cytryny 1/6 sztuki
sól morska Prymat w młynku do smaku
mleko 15 ml
cukier 1/2 łyżeczki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżka
cebula zielona 1 sztuka

Frytki:

ziemniaki typu BC 8 sztuk
olej do smażenia
sól morska Prymat w młynku

Bratwurst:

bratwursty 4 sztuki
olej 2 łyżeczki

Dodatki:

zielona cebulka

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Curry Wurst wg Piotra Ogińskiego

Do rondelka wlewamy olej, dodajemy cebulę oraz czosnek i całość podsmażamy na średnim ogniu aż cebula będzie szklista.

Następnie dodajemy goździki, paprykę wędzoną, przyprawę curry, koncentrat pomidorowy oraz cukier i całość podsmażamy przez ok 1 minutę, cały czas mieszając.

Po tym czasie całość zalewamy bulionem, dodajemy ocet, chili oraz sól i gotujemy ok 15 minut na małym ogniu.

Kiedy sos się gotuje do miseczki przekładamy czosnek, dodajemy majonez, mleko, sól, cukier, przyprawę curry, wciskamy sok z cytryny  i całość dokładnie mieszamy.

Na samym końcu dodajemy zielonej cebulki i odstawiamy do lodówki na 10 minut.

Ziemniaki kroimy na frytki o grubości ok 1,5 cm i blanszujemy na oleju o temperaturze 160-170 stopni przez 8 minut, po czym wyjmujemy je i smażymy ponownie  w oleju o temperaturze 180-190 stopni, do momentu aż będą złociste (ok 3 minuty).

Bratwurst smażymy na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony.

Frytki po wyciągnięciu z oleju szybko solimy, wykładamy na talerz, obficie polewamy sosem curry na którym układamy pokrojoną kiełbasą, znowu polewamy sosem oraz majonezem curry, całość dekorujemy zieloną cebulką i podajemy. Smacznego!

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak