Co na obiad: Caponata wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Szukacie przepisu na lekkie, wegetariańskie danie z dodatkiem sezonowych warzyw? Przygotujcie prawdziwie włoską, aromatyczną i przepyszną Caponatę z przepisu Piotra Ogińskiego i przenieście się myślami do słonecznej Sycylii. 

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Caponata:

  • bakłażan

    1 sztuka
  • olej

    2 łyżki
  • cebula biała

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • selera naciowego

    3 sztuki
  • pomidor

    3-4 sztuki
  • rodzynki

    jumbo 10 sztuk
  • bazylia świeża

    10 liści
  • mieszanka do kuchni włoskiej

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
  • pistacje

    20 g
  • ocet winny

    25 ml
  • kapary całe Smak

    3 łyżeczki
  • oliwki zielone Smak

    10-15 sztuk

Dodatki:

  • oliwa

  • bazylia świeża

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • pieczywo

    włoskie
  • ser burrata

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w kostkę, solimy, odstawiamy na 20-30 minut, po czym płuczemy go dokładnie i suszymy.

Czosnek wrzucamy na zimny olej i czekamy aż zacznie się smażyć, następnie dodajemy cebulę oraz seler i całość smażymy ok 4 minuty.

Po tym czasie dodajemy pomidory, rodzynki, bazylię, całość doprawiamy przyprawą do dań kuchni włoskiej, papryką, solą oraz pieprzem i dusimy caponatę przez 10-15 minut.

Ugotowaną caponatę ściągamy z ognia, dodajemy kapary, oliwki, cukier oraz ocet i całość dokładnie mieszamy.

Bakłażana smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru z każdej strony (ok 2 minuty z każdej strony).

Następnie usmażonego bakłażana przekładamy na ręcznik papierowy i dodajemy do caponaty, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 8 minut.

Gotową caponatę wykładamy na talerz, ozdabiamy bazylią, na caponatę kładziemy połowę burraty i podajemy z włoskim pieczywem. Smacznego!

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat