Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Ajapsandali wg Piotra Ogińskiego

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ajapsandali to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej, które coraz częściej gości na naszym stole. Sprawdźcie przepis na niezwykle aromatyczne i smakowite Ajapsandali przepisu Piotra Ogińskiego!

Smacznego! 

Składniki:

olej 2-3 łyżki
cebula biała 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
Sól himalajska Prymat w młynku szczypta
papryka czerwona 2 sztuki
ząbki czosnku 2 sztuki
pomidory 3-4 sztuki
ziemniaki typu A (sałatkowe) 3-4 sztuki
bulion 1 litr
bazylia świeża 1 pęczek
świeża natka pietruszki 1 pęczek
świeża kolendra 1 pęczek
chili Prymat 1/2 łyżeczki
chmeli-suneli 2-3 łyżeczki
prażone orzechy laskowe 20 g
bakłażan 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Ajapsandali wg Piotra Ogińskiego

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy olej na którym podsmażamy cebulę białą oraz czerwoną przez ok 1 minutę, następnie dodajemy kolendrę oraz paprykę, całość solimy i smażymy przez 3-4 minuty.

Następnie dodajemy bakłażany (pokrojone w kostkę, następnie posolone i odstawić na 30 minut, później opłukane i odsączone z nadmiaru wody) i całość smażymy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek, pomidory oraz ziemniaki i dusimy całość do momentu aż ziemniaki będą ugotowane (ok 15 minut).

Jeżeli pomidory są bardzo mięsiste, to danie dusimy z dodatkiem bulionu tak by ajapsandali miało konsystencje gulaszu.

Gotowe ajapsandali doprawiamy chili, solą oraz chmieli-suneli, dodajemy posiekane zioła, prażone orzechy laskowe, dokładnie mieszamy i przekładamy na talerz.

Danie dekorujemy świeżą kolendrą oraz prażonymi orzechami laskowymi. Smacznego!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak