Co na obiad: Ajapsandali wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Ajapsandali to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej, które coraz częściej gości na naszym stole. Sprawdźcie przepis na niezwykle aromatyczne i smakowite Ajapsandali przepisu Piotra Ogińskiego!

Smacznego! 

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej

    2-3 łyżki
  • cebula biała

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    szczypta
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • pomidory

    3-4 sztuki
  • ziemniaki typu A (sałatkowe)

    3-4 sztuki
  • bulion

    1 litr
  • bazylia świeża

    1 pęczek
  • świeża natka pietruszki

    1 pęczek
  • świeża kolendra

    1 pęczek
  • chili Prymat

    1/2 łyżeczki
  • chmeli-suneli

    2-3 łyżeczki
  • prażone orzechy laskowe

    20 g
  • bakłażan

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy olej na którym podsmażamy cebulę białą oraz czerwoną przez ok 1 minutę, następnie dodajemy kolendrę oraz paprykę, całość solimy i smażymy przez 3-4 minuty.

Następnie dodajemy bakłażany (pokrojone w kostkę, następnie posolone i odstawić na 30 minut, później opłukane i odsączone z nadmiaru wody) i całość smażymy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek, pomidory oraz ziemniaki i dusimy całość do momentu aż ziemniaki będą ugotowane (ok 15 minut).

Jeżeli pomidory są bardzo mięsiste, to danie dusimy z dodatkiem bulionu tak by ajapsandali miało konsystencje gulaszu.

Gotowe ajapsandali doprawiamy chili, solą oraz chmieli-suneli, dodajemy posiekane zioła, prażone orzechy laskowe, dokładnie mieszamy i przekładamy na talerz.

Danie dekorujemy świeżą kolendrą oraz prażonymi orzechami laskowymi. Smacznego!

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat