Clafoutis z burakami i karmelizowaną marchewką

Clafoutis z burakami i karmelizowaną marchewką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto naleśnikowe

  • jajka

    2 sztuki
  • żółtka

    3 sztuki
  • śmietana kremówka

    250 ml
  • mąka pszenna

    5-6 łyżek
  • sól

    1 łyżeczka
  • tymianek

    1 łyżeczka

Dodatkowo

  • buraki czerwone

    2-3 sztuki
  • marchewka

    1,5 sztuki
  • cukier brązowy

    5 łyżeczek
  • oliwa

    1 łyżka
  • ser ricotta

    150 g
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki owinąć w folię aluminiową (oddzielnie) i piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Marchewki obrać, pokroić w mniejsze kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać tyle wody, żeby marchewka była zanurzona, wsypać cukier, łyżeczkę tymianku, dodać oliwę i postawić rondel na ogniu. Gotować do czasu aż marchewka będzie na pół-miękko. Gotową wyjąc z rondla i pokroić na grube plastry. Upieczone buraki ostrożnie odwinąć z folii i lekko wystudzić. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki i pokroić w cząstki. Warzywa wrzucić do głębokiej formy lub naczynia żaroodpornego. Ricottę nakładać porcjami na warzywa, następnie całość opruszyć solą, pieprzem i tymiankiem.
Przygotować ciasto:
Jajka, żółtka i kremówkę ubić na puszystą masę. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą (1 łyżeczka) i łyżeczką tymianku, przelać do niej masę jajeczną i ubić mikserem na gładkie ciasto. Tak przygotowane wylać na warzywa. Claofutis wstawić do nagrzanego do 190 st. piekarnika na 30 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem. Jeśli będzie wilgotny, zostawić w piekarniku na kolejne 5 minut.
W poszukiwaniu inspiracji
Jeśli smak ricotty jest dla Was zbyt delikatny, możecie użyć sera feta. Należy wtedy pamiętać o zmniejszeniu ilości soli w cieście do 3/4 łyżeczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Adamorek

06.03.2015 12:36
bardzo ciekawe danie

usmiech

06.03.2015 10:44
interesujący przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat