Przepis i sposób przygotowania na: Cisto z kremem czekoladowym i truskawkami
Masło utrzeć, dodając kolejno cukier i żółtka. Dodać make z proszkiem do pieczenia i ubite na sztywno białka. Wszystko delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (190°) na ok. 50 minut. Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty.
Krem:
Mleko zagotować ze śmietaną i cukrem waniliowym. Żółtka ubić z cukrem , a następnie wymieszać z makami. Do ubitych żółtek wlewać powoli cieple mleko cały czas mieszając. Następnie całość gotować aż do zgęstnienia kremu. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać.
Polewa:
Czekoladę podzielić na kawałki, podlać woda, dodać masło i podgrzać na małym ogniu lub na parze.
Ciasto przełożyć chłodnym kremem, posmarować polewa i ozdobić pokrojonymi truskawkami.