Cieniutkie spaghetti z pulpecikami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • spaghetti Nr 1

    opakowanie
  • mięsa mielonego (mieszanego)

    1/2 kg
  • przecieru pomidorowego

    kartonik
  • cebula

  • czosnku

    4 ząbki
  • oliwa

  • sól, pieprz, oregano, ostra papryka w proszku

  • cukru

    łyżeczka
  • jajko

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso mielone mieszamy z jajkiem solą, pieprzem i oregano, wyrabiamy, formujemy małe pulpeciki wielkości czereśni i obsmażamy na oliwie.

Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek a gdy zmiękną wlewamy przecier pomidorowy. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, oregano i ostrą papryką w proszku. Dusimy na wolnym ogniu ok. 10-12 minut.

Cieniutki makaron spaghetti (spaghetti Nº1) gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (przeważnie 2 minuty) i przelewamy zimną wodą.

Na talerzach układamy porcję makaronu i polewamy sosem z pulpecikami i posypujemy startym parmezanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adam1f 16.02.2013 00:15
dobre
Rafał10 21.09.2012 15:53
mniam !
hastalavista 10.03.2012 22:04
super :)
manaika 17.11.2011 21:11
ciekawe;)
Smakosz6 25.07.2011 19:41
pycha
eli_555 08.04.2011 23:39
pyszności
Sarenka 23.01.2011 14:40
Takie pulpecikiw sosie mozna laczyc ze wszystkim, z ziemniakami, ryzem, kasza i makaronem. Pycha, wczoraj mialam na obiad takie wlasnie kuleczki :)
Islanzadi 04.11.2010 00:17
Pychotka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat