Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciemny sos pieczeniowo - cebulowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wywar spod pieczeni 1 szklanka
woda 3 szklanki
cebula 2
mąka pszenna 6 łyżek
pieprz
sól
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ciemny sos pieczeniowo - cebulowy

Potrzebujemy jednej szklanki 'wywaru' spod pieczeni, tzn. ja dałem szklankę tłuszczu która wytworzyła się w naczyniu żaroodpornym podczas pieczenia kury, ale może też być spod kaczki, schabu czy królika. Do takiego aromatycznego, pieczeniowego bulionu wlewamy wodę, dodajemy przyprawy wedle uznania i doprowadzamy do wrzenia. Cebule obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy na wrzący wywar i gotujemy do miękkości. Mąkę przypalamy na suchej patelni, po czym łączymy z wywarem - przelewamy i gotujemy do czasu aż całość zgęstnieje. Sosem polewamy ziemniaki, bądź też np. schab pieczony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lemon 29.10.2012 12:12
fajny
ilovebake 29.10.2012 11:52
przydatny przepis
SmacznaPyza 29.10.2012 11:26
to w końcu ma być wywar spod pieczeni czy tłuszcz? ja tłuszcz przeważnie oddzielam i dopiero robię sos na samym smaku.... W jakim stopniu przypalić mąkę?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak