Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciemne kruche rabarbarowo - borówkowe z marcepanem.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna typ 450 2 szklanki
kakao 1 łyżka
cukier kryształ 1/2 szklanki
masło 200 g
żółtko jajek 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa

marcepan 200 g
rabarbar 1 kg
borówka amerykańska 125 g
cukier kryształ 2 łyżki

Piana

białko 3 sztuki
sól szczypta
budyń waniliowy z cukrem 1 opakowanie

Dodatkowo

cukier puder do oprószenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ciemne kruche rabarbarowo - borówkowe z marcepanem.

Kroki postępowania

1
Wsypać do miski mąkę, kakao, cukier, dodać chłodne, pokrojone masło.
Krok 1 - Ciemne kruche rabarbarowo - borówkowe z marcepanem. foto
2
Dodać 3 żółtka oraz proszek do pieczenia.
Krok 2 - Ciemne kruche rabarbarowo - borówkowe z marcepanem. foto
3
Wyrobić na jednolitą masę i schłodzić w lodówce.
Krok 3 - Ciemne kruche rabarbarowo - borówkowe z marcepanem. foto
4
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć większą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 20 minut.
Krok 4 - Ciemne kruche rabarbarowo - borówkowe z marcepanem. foto
5
Na upieczone ciasto wyłożyć pokrojoną gotową masę marcepanową.
Krok 5 - Ciemne kruche rabarbarowo - borówkowe z marcepanem. foto
6
Ubić pianę z białek ze szczypta soli, dodać budyń waniliowy z cukrem.
Krok 6 - Ciemne kruche rabarbarowo - borówkowe z marcepanem. foto
7
Rabarbar pokroić w cienkie plasterki, dodać 2 łyżki cukru, wymieszać. Od razu wyłożyć na spód z marcepanem ( nie czekać aż rabarbar puści sok ).
Krok 7 - Ciemne kruche rabarbarowo - borówkowe z marcepanem. foto
8
Na rabarbar wyłożyć pianę i lekko ją rozsmarować.
Krok 8 - Ciemne kruche rabarbarowo - borówkowe z marcepanem. foto
9
Na pianę rozsypać borówki amerykańskie.
Krok 9 - Ciemne kruche rabarbarowo - borówkowe z marcepanem. foto
10
Na wierzch poskubać pozostałe kruche ciasto.
Krok 10 - Ciemne kruche rabarbarowo - borówkowe z marcepanem. foto
11
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 40 minut.
Krok 11 - Ciemne kruche rabarbarowo - borówkowe z marcepanem. foto
13
Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Krok 12 - Ciemne kruche rabarbarowo - borówkowe z marcepanem. foto
14
Smacznego !
Krok 13 - Ciemne kruche rabarbarowo - borówkowe z marcepanem. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 03.06.2015 09:30
Pyszne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak