Ciemne ciasto marchewkowe z syropem cytrusowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna pełnoziarnista

    200 g
  • cukier brązowy

    175 g
  • marchewka

    225 g
  • cynamon

    1 płaska łyżeczka
  • Imbir mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Kardamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • olej słonecznikowy

    150 ml
  • jajko

    2
  • rodzynki

    110 g
  • wiórki kokosowe

    50 g
  • orzechy włoskie siekane

    50 g
  • goździki mielone

    2 szczypty
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • skórka z pomarańczy

Syrop

  • cukier brązowy

    75 g
  • sok z pomarańczy

    1/2
  • sok z cytryny

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cynamon, kardamon, imbir, goździki oraz otręby, które pozostały na sicie po przesianiu mąki. Mieszamy i odstawiamy na bok. Pomarańcz sparzamy wrzątkiem, osuszamy ręcznikiem papierowym i ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Do miski dodajemy olej, cukier, skórkę z pomarańczy i miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku i ucieramy do momentu, aż powstanie puszysta masa.
Następnie dodajemy mąkę, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy i marchew startą na tarce o małych oczkach. Całość mieszamy najlepiej szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki keksowej o długości 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150'C i pieczemy około 1 godziny i 20 minut.

Syrop

W rondelku podgrzewamy wszystkie składniki do momentu, aż cukier się rozpuści.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w formie. Nakłuwamy patyczkiem i w powstałe dziurki wlewamy syrop. Ciasto zostawiamy tak chwilę, aby wchłonęło syrop. Następnie przekładamy na kratkę, zdejmujemy papier i studzimy.

Jagódka17
- syrop po wystudzeniu zaczyna gęstnieć, więc należy go wylać zanim zgęstnieje

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 30.09.2017 08:16
Chętnie porwę kawałek do kawki. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat