Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
mąka pszenna pełnoziarnista
200 g -
cukier brązowy
175 g -
marchewka
225 g -
cynamon
1 płaska łyżeczka -
Imbir mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
Kardamon mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
olej słonecznikowy
150 ml -
jajko
2 -
rodzynki
110 g -
wiórki kokosowe
50 g -
orzechy włoskie siekane
50 g -
goździki mielone
2 szczypty -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
skórka z pomarańczy
Syrop
-
cukier brązowy
75 g -
sok z pomarańczy
1/2 -
sok z cytryny
1-2 łyżki
Sposób przygotowania
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cynamon, kardamon, imbir, goździki oraz otręby, które pozostały na sicie po przesianiu mąki. Mieszamy i odstawiamy na bok. Pomarańcz sparzamy wrzątkiem, osuszamy ręcznikiem papierowym i ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Do miski dodajemy olej, cukier, skórkę z pomarańczy i miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku i ucieramy do momentu, aż powstanie puszysta masa.
Następnie dodajemy mąkę, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy i marchew startą na tarce o małych oczkach. Całość mieszamy najlepiej szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki keksowej o długości 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150'C i pieczemy około 1 godziny i 20 minut.
Syrop
W rondelku podgrzewamy wszystkie składniki do momentu, aż cukier się rozpuści.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w formie. Nakłuwamy patyczkiem i w powstałe dziurki wlewamy syrop. Ciasto zostawiamy tak chwilę, aby wchłonęło syrop. Następnie przekładamy na kratkę, zdejmujemy papier i studzimy.
- syrop po wystudzeniu zaczyna gęstnieć, więc należy go wylać zanim zgęstnieje![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się