Cielęcina z serem camambert w sosie morelowym

Cielęcina z serem camambert w sosie morelowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

roladki

  • cielęcina

    500 g
  • ser camembert

    2 op
  • woda

    1/2 szkl
  • sól i pieprz

  • mąka

sos morelowy

  • morele z puszki

    300 g
  • woda

    150 ml
  • białe wino wytrawne

    100 ml
  • sok pomarańczowy

    lub spod moreli 50 ml
  • rozmaryn

    gałązka
  • masło

    2 łyżki
  • cukier brązowy

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Cielęcinę rozbijamy na cienkie kotlety, oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. Ser camembert kroimy w cienkie plastry i układamy je na mięsie. Całość zwijamy w rolady (końce możemy spiąć ze sobą wykałaczką) i obtaczamy w mące.

2. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim morele posypane brązowym cukrem. Po ok 5 minutach wlewamy sok spod moreli, wino i wodę, dodajemy również gałązkę rozmarynu. Całość dusimy pod przykryciem ok 10 minut.

3. Gdy morele będą już miękkie przekładamy je razem z sosem (ale bez rozmarynu!) do kielicha blendera i miksujemy na gładki mus. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim roladki. Gdy lekko się zezłocą, podlewamy je wodą i dusimy ok 15 minut pod przykryciem.

5. Roladki cielęce podajemy polane sosem morelowym.


SMACZNEGO :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat