Przepis i sposób przygotowania na: Cielęcina w sosie grzybowym
Przygotowując przepis na cielęcinę w sosie grzybowym pamiętaj o tym, że trzeba zacząć go dzień wcześniej. Cielęcinę należy zamarynować i zostawić na całą noc w lodówce. Jednak - warto jest czekać! Cielęcina w sosie z suszonych prawdziwków podbije Twoje kubki smakowe.
1. Cielęcinę bez kości umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Z oleju, kucharka, cząbru, pieprzu mielonego, papryki ostrej, przyprawy w płynie przygotować marynatę, natrzeć nią mięso i schować do woreczka, a następnie do lodówki na całą noc.
2. Grzyby (prawdziwki suszone) opłukać, moczyć w 1 szklance letniej wody z niewielką ilością soli przez 3-4 godziny.
3. Do rozgrzanego rondla włożyć mięso z całą marynatą, dać masło i zrumienić mięso z każdej strony, wlać grzyby z wodą, dodać liście laurowe, wlać 4 szklanki wody i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, a następnie mięso wyjąć i pokroić na około 2 centymetrowe plastry.
4. Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu mieszając do zgęstnienia sosu, wsypać natkę pietruszki, włożyć porcję mięsa, jeśli trzeba to doprawić do smaku przyprawą w płynie, podać z ziemniakami, kaszą lub z czym lubisz - cielęcina jest krucha, delikatna i aromatyczna. Smacznego!