CIELĘCINA W SŁODKIM SOSIE PIEPRZOWYM Z CHOW MEIN

CIELĘCINA W SŁODKIM SOSIE PIEPRZOWYM Z CHOW MEIN

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cielęcina

    250 g
  • olej kokosowy

    1 łyzka
  • czosnek ząbki

    2 szt
  • marchew

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • imbir starty

    1 łyzka
  • olej sezamowy

    1 łyzka
  • kapusta pekińska

    1/3 szt
  • sos ostrygowy

    1 łyzka
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • cukier brązowy

    1 łyzka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyzeczka
  • pieprz kolorowy ziarnisty

    1 szczypta
  • sól do smaku

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Pokrojoną w kostkę cielęcinę mieszamy z olejem kokosowym, zmiażdżonym pieprzem i posiekanym ząbkiem czosnku – odstawiamy na ok. 30 minut.

Tak przygotowane obsmażamy w woku po ok. 3 minuty z każdej strony, odstawiamy w ciepłe miejsce.

Pokrojoną w kostkę marchew gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru.

Pokrojoną cebulę, paprykę, imbir i pozostały czosnek przesmażamy na oleju sezamowym, dodajemy ugotowaną marchew i posiekaną kapustę pekińską – zalewamy ok. 2 szklanki wody i gotujmy ok. 5-7 minut.

Doprawiamy zmiażdżonym pieprzem, sosem ostrygowym , sosem sojowym oraz cukrem brązowym.

Dodajemy mięso, dusimy do miękkości i zalewamy mąkę zmieszaną wcześniej z 2 łyżkami ciepłej wody – energicznie mieszamy aż sos zgęstnieje.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Podajemy gorące z przygotowanym makaronem chow mein i świeżą, posiekaną kolendrą.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

19.03.2016 08:00
Świetne, pożywne danie. Idealne na chłodniejsze dni.

Ania321

17.03.2016 20:12
wygląda bardzo smacznie :)

dom-agi

17.03.2016 14:20
Musi być pyszna!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat