Cielęcina w pomidorach

Cielęcina w pomidorach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cielęcina

    1 kg
  • wino czerwone

    350 ml
  • cebula

    1 (pokrojona w kostkę)
  • ząbki czosnku

    4
  • Pomidory krojone z puszki

    2 puszki
  • oliwki czarne

    garść
  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryka żółta

    1 szt
  • papryka zielona

    1 szt
  • oliwa

    100 ml
  • mąka

  • oregano

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • cukier

    szczypta
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na ¼ oliwy z oliwek przesmażyłem cebulę , dodałem pokrojony czosnek i oregano , zamieszałem. ¾ wina wlałem do cebuli razem z pomidorami w zalewie. Doprawiłem przyprawami. Dusiłem na małym ogniu.
Cielęcinę pokroiłem w grubą kostkę , posoliłem i popieprzyłem, oprószyłem mąką. Obsmażyłem na oliwie na rumiano. Dodałem do sosu. Paprykę pokroiłem w paski , podsmażyłem na patelni , na której smażyłem mięso , dolałem resztę wina , zagotowałem , dodałem do sosu wraz z oliwkami. Dusiłem razem do czasu , aż mięso było miękkie. Sos powinien być gęsty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ggosienka68

02.12.2014 15:07
świetna propozycja :)

kloruś

28.11.2014 09:38
Bardzo mi się podoba ta propozycja!

Malinka

28.11.2014 07:40
Lubię taki misz masz na talerzu :)

olkaaa

28.11.2014 07:23
robię podobną

IlonaAlbertos

27.11.2014 23:16
Smakowite mięsko.

Konczi

27.11.2014 23:01
pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat