Cielęcina w aromatycznym sosie z podgrzybków

Cielęcina w aromatycznym sosie z podgrzybków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podgrzybki

    150 gram
  • cebule

    2
  • olej

  • przyprawy

  • mąka pszenna

    2-3 łyżki
  • wino czerwone

    0,5 (półsłodkie)
  • cielęcina bez kości

    60 z udźca
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cielęcina w aromatycznym sosie z podgrzybków foto
Cielęcine kroimy w ok. 2 cm plastry, obtaczamy w mące i układamy na patelni z rozgrzanym olejem
Krok 2 - Cielęcina w aromatycznym sosie z podgrzybków foto
Obsmażamy mięso z obu stron po 2-3 minutki,
Krok 3 - Cielęcina w aromatycznym sosie z podgrzybków foto
następnie wyjmujemy na talerz, a na tym samym oleju przez kilka minutek obsmażamy pokrojoną w talarki cebulkę oraz podgrzybki pokrojone na 3-4 części
Krok 4 - Cielęcina w aromatycznym sosie z podgrzybków foto
kiedy cebula się lekko zeszkli dodajemy wczesniej podsmażone mięso, wlewamy wino i dodajemy 2 szczypty rozmarynu, 1 szczyptę szałwi, 2 szczypty bazyli, 0,5 łyżeczki sproszkowanego czosnku i słodkiej papryki, sól i pieprz wedle uznania. Calość smażymy na wolnym ogniu do czasu aż wino ładnie odparuje, następnie podlewamy ok. 100-150ml wody i dusimy do czasu aż mięsko będzie miękkie.
Krok 5 - Cielęcina w aromatycznym sosie z podgrzybków foto
Cielęcine podałam z ugotowanym ryżem, który obficie polałam podgrzybkowym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Katarzyna/kate1980

09.12.2013 20:56
wygląda bardzo apetycznie

babajaga1969

09.12.2013 16:36
miękkie mięsko i smaczne grzybki - nic lepszego nie może być

2milutka

09.12.2013 15:19
dawno nie jadłam tak przyrządzonego mięska

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat