Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cielęcina w aromatycznym sosie z podgrzybków

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podgrzybki 150 gram
cebule 2
olej
przyprawy
mąka pszenna 2-3 łyżki
wino czerwone 0,5 (półsłodkie)
cielęcina bez kości 60 z udźca

Przepis i sposób przygotowania na: Cielęcina w aromatycznym sosie z podgrzybków

Kroki postępowania

1
Cielęcine kroimy w ok. 2 cm plastry, obtaczamy w mące i układamy na patelni z rozgrzanym olejem
Krok 1 - Cielęcina w aromatycznym sosie z podgrzybków foto
2
Obsmażamy mięso z obu stron po 2-3 minutki,
Krok 2 - Cielęcina w aromatycznym sosie z podgrzybków foto
3
następnie wyjmujemy na talerz, a na tym samym oleju przez kilka minutek obsmażamy pokrojoną w talarki cebulkę oraz podgrzybki pokrojone na 3-4 części
Krok 3 - Cielęcina w aromatycznym sosie z podgrzybków foto
4
kiedy cebula się lekko zeszkli dodajemy wczesniej podsmażone mięso, wlewamy wino i dodajemy 2 szczypty rozmarynu, 1 szczyptę szałwi, 2 szczypty bazyli, 0,5 łyżeczki sproszkowanego czosnku i słodkiej papryki, sól i pieprz wedle uznania. Calość smażymy na wolnym ogniu do czasu aż wino ładnie odparuje, następnie podlewamy ok. 100-150ml wody i dusimy do czasu aż mięsko będzie miękkie.
Krok 4 - Cielęcina w aromatycznym sosie z podgrzybków foto
5
Cielęcine podałam z ugotowanym ryżem, który obficie polałam podgrzybkowym sosem.
Krok 5 - Cielęcina w aromatycznym sosie z podgrzybków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 09.12.2013 20:56
wygląda bardzo apetycznie
babajaga1969 09.12.2013 16:36
miękkie mięsko i smaczne grzybki - nic lepszego nie może być
2milutka 09.12.2013 15:19
dawno nie jadłam tak przyrządzonego mięska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak