Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cielęcina duszona w mleku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cielęcina 1,5 kg (ligawa)
mleko 1 l
olej 2 łyżki
masło 2 łyżki
rozmaryn 1 gałązka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Goździki całe Prymat 5 szt
ząbki czosnku 4 szt
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Cielęcina duszona w mleku

Mięso obsmażyłem na rumiano ze wszystkich stron na maśle i oleju (żeby zamknąć pory w mięsie).
Do garnka wlałem odrobinę wody, po jej zagotowaniu, dolałem mleko (żeby mleko się nie przypaliło), dodałem rozgniecione ząbki czosnku, pozostałe przyprawy, zagotowałem.
Obsmażone mięso oprószyłem solą i pieprzem i włożyłem do wrzącego mleka. Dusiłem pod przykryciem około godziny.
Po tym czasie wyjąłem mięso, które potem trzymałem w cieple. Sos odparowywałem tak długo, aż zgęstniał, (można zagęścić mąką wtedy skróci się czas ). Przecedziłem, aby sos był gładki. Doprawiłem jeszcze do smaku.
Mięso pokroiłem w plastry, ułożyłem na ogrzanym półmisku, polałem sosem. Podałem z młodymi ziemniakami i buraczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 03.04.2017 22:47
Smaczny obiadek
wwwiolka 03.04.2017 21:46
Bardzo fajny przepis.
Edita 03.04.2017 17:53
pysznosci
Konczi 03.04.2017 12:41
Pyszna propozycja, całość wygląda bajecznie :D
agaK. 03.04.2017 12:19
Na pewno bardzo delikatna w smaku:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak