Cielęcina duszona w cebuli

Cielęcina duszona w cebuli

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cielęcina bez kości

    1,2 kg
  • cebula biała

    4 sztuki
  • masło

    1/4 kostki
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony

    1 łyżeczka
  • woda

    3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyć mięso. Oczyścić z błonek i chrząstek. Wyrównać odcinając odstające kawałki .Okrawki zmielić.
Posolić i popieprzyć płat mięsa .
Ułożyć na nim mieloną cielęcinę ( posoloną i popieprzoną ).
Zrolować i związać sznurkiem do mięs.
W garnku rozgrzać masło. Włożyć mięso i opiec na rumiano ze wszystkich stron.
Dorzucić obrane i pokrojone w ósemki cebule. Smażyć przy cielęcinie aż się zrobią się złoto-rumiane.
Podlać wodą i dusić pod przykryciem ( na małym gazie ok. 2 godzin aż cielęcina będzie bardzo miękka . Sos powinien odparować do objętości ok. 3/4 szklanki.
Wyjąć mięso i usunąć sznurki. Pokroić w plastry.
Sos przetrzeć przez sito.
* Najlepiej piecze się tzw. ,, kulkę cielęcą " , ale ja duszę również łopatkę bez kości formując ją w zgrabny kawałek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jodaj

11.06.2014 09:44
mniam pychotka :)

Wiesława1

07.06.2014 07:40
oj jak pysznie wyglada

ben-ka

05.06.2014 20:29
Jak ja dawno nie jadłam cielęciny!!! aż mi zapachniało to mięsko.

Christopher

05.06.2014 19:42
Smaczna cielęcinka.

iziona

05.06.2014 18:48
Wygląda tak, że zjadłabym monitor :)

IwonaDD

05.06.2014 17:23
pyszne mięsko!

ice cubes

05.06.2014 16:46
dobry obiad :)

Lidzia

05.06.2014 16:34
Same dobroci.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat