Cielęcina duszona w cebuli

Cielęcina duszona w cebuli

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cielęcina bez kości

    1,2 kg
  • cebula biała

    4 sztuki
  • masło

    1/4 kostki
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • woda

    3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyć mięso. Oczyścić z błonek i chrząstek. Wyrównać odcinając odstające kawałki .Okrawki zmielić.
Posolić i popieprzyć płat mięsa .
Ułożyć na nim mieloną cielęcinę ( posoloną i popieprzoną ).
Zrolować i związać sznurkiem do mięs.
W garnku rozgrzać masło. Włożyć mięso i opiec na rumiano ze wszystkich stron.
Dorzucić obrane i pokrojone w ósemki cebule. Smażyć przy cielęcinie aż się zrobią się złoto-rumiane.
Podlać wodą i dusić pod przykryciem ( na małym gazie ok. 2 godzin aż cielęcina będzie bardzo miękka . Sos powinien odparować do objętości ok. 3/4 szklanki.
Wyjąć mięso i usunąć sznurki. Pokroić w plastry.
Sos przetrzeć przez sito.
* Najlepiej piecze się tzw. ,, kulkę cielęcą " , ale ja duszę również łopatkę bez kości formując ją w zgrabny kawałek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jodaj 11.06.2014 09:44
mniam pychotka :)
Wiesława1 07.06.2014 07:40
oj jak pysznie wyglada
ben-ka 05.06.2014 20:29
Jak ja dawno nie jadłam cielęciny!!! aż mi zapachniało to mięsko.
Christopher 05.06.2014 19:42
Smaczna cielęcinka.
iziona 05.06.2014 18:48
Wygląda tak, że zjadłabym monitor :)
IwonaDD 05.06.2014 17:23
pyszne mięsko!
ice cubes 05.06.2014 16:46
dobry obiad :)
Lidzia 05.06.2014 16:34
Same dobroci.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat