Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cielęce żeberka z kapustą kiszoną z szybkowara

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Cielęce żeberka są bardzo delikatne, kruche, w szybkowarze przygotowane są bardzo aromatyczne i jest krótszy czas gotowania czy pieczenia............SMACZNEGO!!!

Składniki:

żeberka świeże 1.5 kilograma
mąka pszenna 3 łyżki
smalec 4 łyżki
ziele angielskie 3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
cebula 2 sztuki
ząbki czosnku 4 sztuki
kapusta kiszona 1 kilogram
kostka rosołowa 2 sztuki
woda 2 szklanki
cukier 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Cielęce żeberka z kapustą kiszoną z szybkowara

Porcje cielęcych żeberek obsypać mąką pszenną, na gorącym smalcu w garnku szybkowara zrumienić mocno, pod koniec dodać pokrojone cebule, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy.

Do żeberek cielęcych włożyć drobniej pokrojoną nie za mocno kwaśną kiszoną kapustę (można za mocno kwaśną kapustę wypłukać z 2-3 razy w zimnej wodzie), dodać kostkę rosołową cielęcą, wlać wodę i zamknąć szybkowar.

Po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 45 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie, wyjąć żeberka na talerz.

Można nadmiar wywaru odlać z kapusty, kapustę wymieszać z cukrem pieprzem mielonym i podać z żeberkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 29.01.2019 18:37
Bardzo smaczny obiadek : )
Babeczka35 28.01.2019 14:15
Smaczna propozycja na obiad :)
Basiliana 28.01.2019 12:02
Żeberka i kapusta kiszona to połączenie idealne :)
ben-ka 28.01.2019 12:01
Też robiłam żeberka w kapuście, ale wieprzowe i w piekarniku .
Bożena Matuszczyk 28.01.2019 10:08
Takie danie to dla mojego męża po prostu uwielbia żeberka w kapuście.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak