Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cielęce eskalopki z caponatą Gordona

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cielęcina 2x140 gram
mąka 2 łyżki
jajko 1 sztuka
parmezan starty 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
masło 2 łyżki
płatki migdałowe 1 łyżka
bazylia świeża 8 listków
olej 1 łyżka
cebula 1 mała sztuka
seler naciowy 1 łodyga
bakłażan 1/2 małej sztuki
pomidor malinowy 1 sztuka
papryka 1/2 sztuki
ocet winny 1 łyżka
cukier 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
bazylia 1 garść
czarne oliwki bez pestek 1 garść
kapary 1 łyżeczka
kapary 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Cielęce eskalopki z caponatą Gordona

(zmodyfikowany przepis Gordona Ramsaya z F Word)

Wymieszaj bułkę tartą z parmezanem i dopraw odrobiną soli i pieprzu.

Cielęcinę lekko rozbitą (na około 5 mm), oprósz mąką, strząśnij jej nadmiar, zanurz mięso w jajku, a następnie panieruj z obu stron w bułce.

W rondlu rozgrzej oliwę, a na nim smaż pokrojonego w kostkę bakłażana, posiekane: cebulę, seler i paprykę na dużym ogniu przez około 5 minut.

Dorzuć obrane ze skórki i pokrojone pomidory do rondla wraz z cukrem, octem, oliwkami przekrojonymi na pół i kaparami. Gotuj na dużym ogniu przez 5-8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż bakłażan zmięknie. Dopraw do smaku w razie potrzeby.

W czasie gdy warzywa się gotują rozgrzej olej w szerokiej patelni i smaż na dużym ogniu cielęcinę 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Jeśli nie masz wystarczająco szerokiej patelni, zrób to w dwóch partiach. Na każdy z kawałków mięsa połóż po połowie masła, migdałów i kaparów.

Wyłóż caponatę na talerz, a na niej - eskalopki. Całość udekoruj listkami bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 08.12.2012 22:15
świetny przepis
ewelina/bunia 22.10.2012 08:30
mniam
Brenia 21.10.2012 18:42
świetny pomysł :)
Aga20 21.10.2012 18:14
Super i bogaty przepis;) Byłam w jego restauracji Maze i jedzenie naprawde było wyjątkowo.
ziutula
ziutula 21.10.2012 17:55
smacznie podane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak