Przepis i sposób przygotowania na: Cielaczek
Masło, cukier, wodę, kakao, cukier waniliowy rozpuścić w rondlu - ale nie gotować. Do zimnej masy dodać mąkę,żółtka i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać do masy stopniowo.
Masa serowa:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać twaróg , mąkę ziemniaczaną i roztopione masło. Wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Połączyć delikatnie z masą serową.
Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i obsypana mąką, wyłożyć najpierw ciemne ciasto a na to masę serową – łyżką zrobić kleksy z masy serowej na ciemnym cieście (zapadną się w ciasto).Piec około 60 minut temp. 170-180 stopni. Można dziurki zalać galaretką i posypać migdałami lub całośc opruszyć cukrem pdurem.