Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cielaczek

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

na ciemne ciasto
masło 250 gram
cukier 1 szklanka
woda 6 łyżek
kakao 2 łyżki
cukier waniliowy 1 torebka
mąka tortowa 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
białko 4 sztuki
żółtko jajek 4 sztuki
Masa serowa
cukier 1 szklanka
masło 1/3 kostki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
białko 2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
twaróg 500 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Cielaczek

Ciemne ciasto:
Masło, cukier, wodę, kakao, cukier waniliowy rozpuścić w rondlu - ale nie gotować. Do zimnej masy dodać mąkę,żółtka i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać do masy stopniowo.

Masa serowa:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać twaróg , mąkę ziemniaczaną i roztopione masło. Wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Połączyć delikatnie z masą serową.

Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i obsypana mąką, wyłożyć najpierw ciemne ciasto a na to masę serową – łyżką zrobić kleksy z masy serowej na ciemnym cieście (zapadną się w ciasto).Piec około 60 minut temp. 170-180 stopni. Można dziurki zalać galaretką i posypać migdałami lub całośc opruszyć cukrem pdurem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 30.01.2014 09:04
super nazwa
mela25 17.01.2014 09:24
warto spróbować
MarchiochaKucharzy 29.11.2013 14:10
super ciacho
Janina 29.11.2013 09:06
Ciekawy pomysł;)
monisia1977 29.11.2013 05:56
fajnie wygląda
marcia7 28.11.2013 22:36
ciekawe ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak